I Uppsala län, liksom landet i stort är Alice och William de vanligaste namnen bland barn födda 2017. Att Alice och William blivit Sveriges populäraste namn beror på att de är internationellt gångbara enligt Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

– I vår globaliserade värld med influenser från andra länder vill många föräldrar att barnens namn ska fungera på flera språk.

Även andra aspekter spelar in vid val av namn.

Artikelbild

Maja Hjelm med dottern Elsa Gustavsson, 1,5 år: –?Jag och min sambo hade svårt att komma överens om namn. Vi ville inte ha ett vanligt namn, ett släktnamn eller ett gammalt namn och hade bestämt oss för att vår dotter skulle heta ”Maxine”, när någon nämnde namnet Elsa. Vi tyckte båda att Elsa var fint och kom överens om att hon skulle heta det i stället. Först efter vi bestämt oss fick vi veta att namnet Elsa finns i släkten och att det blivit ett av de vanligaste flicknamnen efter att filmen ”Frost” släpptes. Men vi är nöjda med vårt val av namn. Det passar vår dotter.

– Alla föräldrar vill ha ett vackert namn. Och det får gärna vara en släkting som hetat det. Mohammed är ett vanligt namn bland familjer med arabiskt ursprung och finns i många olika stavningsvarianter.

Enligt Katharina Leibring väljer föräldrar oftast namn som var vanliga två generationer bort från sin egen. Då känns namnen nya. Alice är ett namn som var populärt för 80–100 år sedan.

Kommer dubbelnamn som Maj-Britt och Lars-Erik komma tillbaka?

– Dubbelnamnen kommer tillbaka, men inte i de former som fanns under 30-talet till 50-talet. Nu gör man nya kombinationer. Dubbelnamn med ett äldre namn i förled och ett nyare i efterled har börjat användas. Och dubbelnamn med Li i olika former har exempelvis blivit vanligare. Som Maja-Li, Lycke-Li och Mira-Li.

Artikelbild

Therese Samuelsson, med sonen Edvin Samuelsson, 8 månader, och Ella, 3 år, besöker Heidenstams öppna förskola: –?Jag och min man gillar namn på E. Eftersom vi har ett långt efternamn ville vi ha korta förnamn. Vi funderade på Elsa, Ellie och Nellie innan min man en månad före födseln kom på Ella. Vi kände inte många som hette det. Sedan när hon föddes visade det sig ligga på topp fem över de vanligaste namnen. Edvin skulle egentligen ha hetat Gabriel. Men det var innan prins Gabriel föddes. Vi funderade också på engelska namn som Mason, men tänkte att svenskar har svårt att uttala det. Vi valde Edvin eftersom ett barn vi känner heter det, vilket gjorde att vi förknippade det med positiva vibbar. När han kom ut var han en Edvin.

Däremot tar man inte de gamla dubbelnamnen än.

– Enkätundersökningar vi gjort bland tonåringar visar att många tycker att dubbelnamn är fula. Ett fåtal uppskattar dem, vilket skulle kunna innebära att de plockar upp namn såsom Britt-Marie och Jan-Erik när de själva får barn.

Artikelbild

Sanna Arnberg, mamma till William Arnberg, 11 månader, berättar att hon och ­hennes man hade svårt att välja pojknamn: –?När vi satt och klurade på namn var William det namn vi båda tänkte på. I min mans familj är det tradition att ha mellannamn på ”W”. William fungerar bra internationellt, men det var ingen avgörande faktor. Känslan av namnet är det viktigaste för oss. William heter även John efter sin farbror och farfar.

Varifrån kommer namn­trenderna?

– Vi påverkas till viss del av kändisar. Men det verkar inte vara så vanligt att barn uppkallas direkt efter dem.

Alicia har exempelvis klättrat uppåt i popularitet hela 2000-talet redan innan skådespelaren Alicia Wikander slog igenom.

– Namnet Estelle hade börjat gå upp i popularitet före prinsessan Estelles födelse. Det gick sedan ner efter födseln, men har nu börjat bli vanligare igen. ­Oscar, Alexander och Gabriel låg även de högt på listan innan prinsarna döptes till det.

Fiktiva gestalter påverkar också namntrender. Namn såsom Ronja, Mio och Smilla har blivit kända genom fiktionen. Likaså har Harry Potter-böckerna bidragit till att namnet Harry blivit omtyckt.

– Harry kom efter andra världskriget samtidigt som Conny och Ronny. De andra namnen har inte alls blivit populära igen, vilket visar på att böcker och filmer kan föregå de naturliga cyklerna kring namns popularitet.

Vilka namn kommer under 2018?

– Jag har inte min kristallkula med mig, men kan säga att de flesta namn har en popularitetstid. Namn som Emma, Maja och Julia börjar sjunka nu eftersom de själva är i barnafödande ålder och väljer andra namn än från sin generation.

Siffror från SCB visar att Maryam och Matteo är de namn som ökat mest under 2017.

– Några ”bubblare” jag tror är på uppgång är namn såsom Haley, Holly och Jamie. Sedan har vi nybildade namn som Vide och Vilda. Men jag tror egentligen inte att det blir några stora förändringar i popularitet bland barnnamn framöver. Alice hade 200 fler bärare än Alicia under 2017 och ligger ohotat kvar i toppen. Däremot vill många föräldrar individualisera namnen genom en egen stavning. Kanske börjar de stava Alice, Allis, som i barn- och ungdomsserien Allis med is.