Somliga skulle säkert kalla Emma Lennhammers enrummare för spartansk eller kal. För henne själv handlar avsaknaden av prylar om välmående och om att ta ansvar – både för miljön och mänskliga rättigheter.

– Jag har extra få saker och det ekar i min lägenhet. Jag tycker det är skönt och befriande att känna att den jag är inte sitter i mina prylar, säger Emma Lennhammer.

Efter sommaren flyttade hon till Uppsala för att studera universitetets masterprogram för mänskliga rättigheter. Några år tidigare, 2015, började hon sträva efter att leva ett minimalistiskt liv.

Artikelbild

– Jag konsumerar inte speciellt mycket och när jag väl handlar konsumerar jag hållbart i den mån det går, säger Emma Lennhammer och fortsätter:

– Många tror att minimalsim handlar om att äga så lite som möjligt och att slänga ut allt onödigt. Men jag tycker snarare att det handlar om att man ska vara väldigt kräsen med det som man väljer att äga och bara äga det man behöver.

För Emma Lennhammer var det flera orsaker som gjorde att hon tog steget mot ett mer prylfritt liv. Att värna om miljön var en.

– En annan är att jag vill lägga tid och energi på det som jag tycker är kul i livet. Jag vill inte prioritera konsumtion och att lägga tid på onödiga saker. Att leva minimalistiskt har verkligen gett mig möjlighet att lägga min tid på det jag verkligen vill hålla på med.

Artikelbild

Att inte konsumera och tänka på vad som ska köpas in har gjort att tid frigjorts till annat. Emma Lennhammer berättar att valet att bli minimalist gjort att hon under en period till exempel hade tid att studera 175 procents studietakt.

– Och nu föreläser jag gratis om mänskliga rättigheter för högstadie- och gymnasieskolor. Andra perioder tar jag det lugnare och tillbringar mer tid med vänner.

Artikelbild

Hon förstår att det inte går att sluta att konsumera helt, men att det samtidigt är viktigt att tänka till när ett köp ska göras.

– Jag har som mål att inte ha dåligt samvete när jag konsumerar något. Jag måste veta att det är försvarbart – att saken är producerad på ett sådant sätt att det tas hänsyn till de personerna som tillverkar varan och att det är hållbart miljömässigt.

Artikelbild

Emma Lennhammer berättar om hållbart leverne på sociala medier. Hon är en så kallad influencer. Nyligen blev hon även vice ordförande i nystartade föreningen "SustainableInfluencers". I sociala medier ger hon tips under namnet "Fröken Minimalist" på hur man kan leva hållbart och minimalistiskt. Ibland ger hon exempel på företag som tänkt till kring hållbarhet.

– Häromdagen köpte jag till exempel ett par jeans som jag funderat på att inhandla under ett års tid. Jag valde att köpa dem av ett företag som lagar jeansen om de skulle gå sönder. De tar verkligen ansvar och underlättar för konsumenter.

Artikelbild

| Emma Lenhammer, bor minimalistiskt för miljöns skull, i Rosendal, student i Uppsala och äger en enda penna.

Vilka tips har du till den som vill börja leva mer minimalistiskt?

– Mitt första tips är att sluta konsumera varor som man inte behöver. Ett behov är ganska subjektivt, men det är viktigt att reflektera över vad som verkligen är viktigt. Satsa på second hand eller på företag som är hållbara när ett inköp måste göras. Och när man rensar är det viktigt att sälja eller skänka bort det man inte behöver. Inte slänga.

Artikelbild

| Bbokhylla med studielitterartur.

Emma Lennhammer är en del av White Monday-rörelsen. Den fungerar som en motvikt mot Black Fridaysköphets och sänkta priser på varor. Hon hoppas att allt fler ska stå emot alla erbjudanden under Black Friday, men framför allt under resten av året.

– Jag hoppas att det uppstår en trend där man inser att varje människa inte har rätt att konsumera hur mycket man vill. Man måste ta ansvar både för miljön och för sina medmänniskor.