Begravningar alltmer personliga

På en båt, ett slott eller i den egna trädgården. Personliga begravningar allt vanligare.

4 juni 2014 09:52

– Till oss kommer de som vill att begravningen ska ge uttryck för den dödes personlighet. Och det får gärna involvera alla sinnen, säger Sara Pellving på begravningsbyrån Jordiska som arrangerar borgerliga begravningar.

På vilket sätt kan en begravning bli personlig?
– Det finns många sätt. Valet av lokal är ett. Begravningen kan ske på allt ifrån en helg på ett konferenshotell till den egna trädgården, på en båt eller ett slott. Maten är ett annat, man kan samlas kring afternoontea eller servera chips och cola i kapellet eller varför inte välja personens favoriträtt på minnesstunden, säger hon.

Utsmyckningen och musiken går att variera på alla möjliga sätt. I stället för en traditionell urna valde en kund en stor kruka som stod hemma på ett skåp. En ensam trumpet, klezmer, latino eller opera är exempel på olika musikgenrer. Gravsättning i havet kan vara ett annat individuellt val. Programblad med foto eller foton på kistan ger också personlig prägel.
– En personlig begravning blir ett sätt att heda den döde. Det viktigaste är att människan bakom kommer fram för att begravningen ska bli ett bra avslut och start på sorgearbetet, säger Sara Pellving.

Även Cenneth Gustafsson på Hallsenius & Stenholm begravningsbyrå, som arrangerar både kristna och borgerliga begravningar, ser samma tendens.
– I och med att de borgerliga begravningarna ökar för varje år blir också allt fler begravningar personligt utformade, säger han.

Medan en kristen begravning har vissa ramar att följa kan en borgerlig utformas nästan hur som helst.
– Man kan ha vilken musik man önskar, dekorera kistan som man vill och vi brukar uppmuntra familjemedlemmar att agera som att spela, sjunga eller hålla tal. Det brukar bli väldigt givande, säger Cenneth Gustafsson.

Vad beror det på att kunderna allt mer önskar personlig prägel på begravningen?
– Att man vill gå tillbaka till det privata och personliga, när samhället i övrigt är så pass institutionaliserat och kollektivt. Den slutgiltiga ceremonin vill man ska präglas av familjeanda för att man vill känna igen sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!