Att ha tur är ingen slump

Tur i kärlek eller på jobbet – allt handlar om tajming och attityd. Det är ingen slump att vissa har turen på sin sida, visar en mängd studier.

5 oktober 2010 10:00

Det tog 10 år för den brittiske psykologiprofessorn Richard Wiseman att luska ut varför vissa människor har turen på sin sida och andra otur. För att knäcka koden intervjuade han och utförde experiment på över tusen personer som ansåg sig ha extrem tur eller otur i livet.
Richard Wiseman skrev sedan boken Tur eller otur som handlar om vad som skiljer tursamma personer från otursförföljda.
– Skillnaden mellan hur personerna levde sina liv var extremt stora. De tursamma personerna levde ett härligt och lyckligt liv, till skillnad mot de otursförföljda, som sällan fick uppleva möjligheter som förde dem framåt i livet, säger Richard Wiseman.

Richard Wisemans tes går ut på att det är människors tankar och attityder som avgör om de har tur eller otur. Det är ingen särskild magisk kraft eller slumpen som avgör. Hans definition av tur är lyckas i valet av partner, yrkeskarriär, affärer, sin personliga ekonomi och att uppfylla sina drömmar och mål i livet.
För att illustrera hur det kan gå till, utförde Richard Wiseman ett experiment där han lät personer titta på en film med sex basketspelare, tre i vit tröja, tre i svart tröja. Personerna som tittade på filmen skulle räkna hur många gånger spelarna passade bollen till varandra. Mitt i filmen kom en man utklädd till gorilla in på spelplan och klappar sig för bröstet. När filmen var slut fick testpersonerna frågan om de såg gorillan. De flesta svarade nej och blev förvånade att de missat honom.

Richard Wiseman menar att människor inte ser gorillan av samma anledning som de missar andra möjligheter i livet. Testpersonerna har bara fått information om att de ska räkna antalet gånger som basketspelarna passar bollen till varandra, inget annat. Ingen förväntar sig att se gorillan. Med andra ord, om man bara tittar efter en sak, missar man helheten.
I ett annat experiment lät han några personer räkna antalet bilder i en tidning. Han talade inte om att det på sidan två stod med stora bokstäver: ”du kan sluta räkna nu, tidningen innehåller 43 bilder”. De tursamma upptäckte förstås meddelandet medan de otursamma var alldeles för upptagna med att räkna för att se möjligheten att slippa. Analysen av det hela är att de tursamma omedvetet använde sig av en teknik som går att utveckla, den att uppmärksamma det oväntade och normbrytande.

Richard Wiseman märkte också i sina studier att människor med tur har en mer avslappnad attityd till livet. De är mindre fokuserade på detaljer och ser mer till helheten. Naturligtvis räcker det inte med att enbart ha en avslappad attityd till livet. Människor med tur lever i högre grad ombytliga liv. Variationen i deras liv leder till nya möjligheter.
– Om du alltid pratar med samma personer, alltid tar samma väg till och från jobbet och alltid åker till samma ställe på semestern, begränsas dina möjligheter. Om du är bjuden på fest och alltid pratar med samma sorts människor, går du miste om en massa spännande chanser. Jag skulle hellre testa att bara prata med personer klädda i rött och se vad som händer, säger Richard Wiseman.

Hans tips är att skippa det invanda, trygga och våga nya saker, ta risker och lära känna nya människor. Personer med otur har tunnelseende och är fastlåsta i invanda mönster. Att ha en stor bekantskapskrets och ett stort socialt nätverk leder också till mer tur, eftersom det gör det enklare att uppmärksamma fler tillfällen, menar Richard Wiseman.
Richard Wisemans resonemang har många likheter med den snabbväxande lyckoforskningen. Inom detta psykologiska fält ligger fokus på det som gör människor friska och glada och inte tvärtom. Också här menar forskarna att det går att träna sig till positiva tankar.

Men att avfärda slumpens betydelse i våra liv. Går det? Frågan går till Åsa Nilsonne, psykiatrier och professor i psykologi vid Karolinska institutet.
– Nej, det tror jag inte. Man får inte glömma att slumpen spelar roll. Med inställningen ”jag fixar allt” öppnas säkert många nya möjligheter. Men det finns en farlig trend i samhället att tycka att människor har ett eget ansvar för sin olycka, säger Åsa Nilsonne.
Hon har skrivit boken Vem är det som bestämmer i ditt liv?. Den handlar om att vi kan ta kommandot över vad vi uppmärksammar och hur vi tar in det vi lägger märke till. Vi blir mer uppmärksamma på bra saker om vi är medvetet närvarande. Upplevelsen av att ha tur i livet förstärks också om vi går in med en föreställning om att saker och ting ska falla ut till ens fördel.
– Men det finns definitivt olyckliga händelser som inträffar och som inte är ens eget fel eller ansvar. Det är väldigt grymt att säga att vi kan påverka allt, för det kan vi inte, säger Åsa Nilsonne.

Hon berättar att hon fått höra från folk att hon haft tur med sina tre nu vuxna söner.
– Men jag har varit en relativt sträng mamma och lagt ner mycket tid på att uppfostra mina barn. Det är inte tur, det handlar mest om ett hårt och svårt arbete.
Åsa Nilsonne tror att människor hänvisar till slumpen när det går dåligt och tvärtom, att det var ens egen förtjänst, när det händer bra saker.
En fiktiv person som litade helt på slumpen var Luke Rhinehart. I boken Tärningsspelaren, publicerad första gången 1971, behandlas ämnet slumpen på ett kontroversiellt sätt. Boken nådde snabbt kultstatus i Sverige och handlar om en psykiatriker som kastar tärning när han ska fatta alla sina beslut.
– Men så slumpmässigt är det nog inte. Han bestämmer vad han ska kasta tärning om och definierar därmed sina val, säger psykologiforskaren Per Johnsson vid Lunds universitet.

Han vill tona ner det här med att tur eller slumpen styr våra liv.
– Det mesta handlar i stället om livsomständigheter. Att vi är med om olika saker i våra liv gör att vi ibland måste välja väg. Din attityd har en viss betydelse och i backspegeln kan vi välja att tolka händelserna på olika sätt. Du kan dra nytta av dina erfarenheter men du kan inte ha kontroll över allt i ditt liv, menar Per Johnsson.

FAKTA: Så får tursamma tur

- Tursamma människor är skickliga på att skapa och uppmärksamma tillfälligheter och möjligheter.

- Tursamma människor är utåtriktade och skapar variation i livet. Till exempel genom att ta olika vägar till jobbet och prata med obekanta på en fest.

- Tursamma människor gör lyckosamma val genom att lyssna till sin intuition.

- Tursamma människor skapar självuppfyllande profetior genom positiva förväntningar.

- Tursamma människor hanterar svårigheter och otur genom att transformera dem till något gott.

Fotnot: Tips från Richard Wisemans bok Tur eller otur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg