Åsikter om porren går i sär

Positivt och frigörande eller skadligt och förtryckande? Åsikterna om porren går i sär – och luckorna i forskningen är fortfarande stora.

7 januari 2014 15:38

Att dra några allmängiltiga slutsatser om hur porren påverkar oss är svårt. Hur mycket man tittar, vad man tittar på samt om man är man eller kvinna har stor betydelse.
– Porr kan ha både positiva och negativa följder. Det kan vara en del i att utforska sin egen sexualitet och lära sig vad man gillar, men den kan också ge känslor av press, att ens eget sexliv ska vara på ett speciellt sätt, säger Jill Vennelin, skolinformatör på RFSU i Uppsala.

För de allra flesta är porr inte skadligt anser många forskare, som understryker skillnaderna mellan "vanligt" tittande och beroende. Ännu finns många luckor i forskningen om effekterna av porrmissbruk.
– Det är viktigt att följa upp de som uppger att de tittar på för mycket porr. Vilken hjälp finns det och hur påverkar det individen? Det är en ny generation vi behöver följa, säger Magdalena Mattebo vid Uppsala universitet som studerat ungdomars porrvanor.

Den amerikanske psykologen Gary Wilson, som forskar om porrmissbruk och driver sajten Your Brain on Porn, noterar en man som överkonsumerar porr kan få svårt att tända på riktiga kvinnor. Porrens fantasivärld trumfar verkligheten och blir till slut det enda sättet att bli riktigt upphetsad. Resultatet blir en typ av "porrimpotens", som bland annat beskrivs i Hollywoodfilmen Don Jon från 2013. Engångsligg och kompissex är vanligare bland storkonsumenter. De som tittar på mycket på porr tittar också i större utsträckning på våldsporr och BDSM, säger Magdalena Mattebo.
– Forskning i USA har visat på associationer mellan att titta på våldspornografi och att man vara mer tolerant för våld mot kvinnor. Men det är svårt att veta vad som är orsak och verkan, säger Magdalena Mattebo.

Porren påverkar oavsett om man tittar eller inte, menar Roxane Von Gerber Hedayat, som intervjuat 60-talet unga kvinnor om deras erfarenheter av porr och framför allt porrtittande pojkvänner. Av filmerna och sina partners har kvinnorna lärt sig efterlikna porrvärlden, men mår ofta dåligt efteråt.
– Inställningen i dag är att porr är något sunt, skitbra och frigörande. De som mår dåligt av porr får skämmas och känna sig pryda. Det är ett problem som inte tas på allvar och jag tycker att vuxenvärlden sviker där, säger Roxane Von Gerber Hedayat.

Skuld- och skamkänslorna återfinns också hos de som tittar på porr. En bättre sexualundervisning som inkluderar samtal om porr skulle hjälpa många ungdomar reflektera över det de ser, anser Jill Vennelin. Och för det krävs först att man satsar resurser på att utbilda de vuxna lärarna i hur man pratar om porr och sex på ett bra sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!