Släpp fram det historiska ekot

Dimridåer är nog SD:s främsta gren.

8 september 2014 16:21

Nu, i valspurtens sista skede, grumlar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson till det ytterligare i en annonskampanj: ”Att värna om sitt land har inget med rasism att göra”.

Jaså? Alla politiker hävdar väl att de värnar om sitt land. Men de flesta menar då att mänskliga rättigheter och allas lika värde är fundamentet. Den som värnar sitt land måste därför ta på sitt ansvar att se exempelvis rasistiska strukturer och aktivt motverka dem.

Dessa strukturer verkar förvisso många i maktposition ha svårt att få syn på. Men om politiker i exempelvis S eller M skulle agera öppet rasistiskt skulle de flesta reagera med ett ramaskri. SD-politikers ständiga, grova rasistiska utbrott, leder å andra sidan till en farlig normalisering. Vi börjar bli avtrubbade. Tappar kompassen.

För ett år sedan deltog Pavel Gamov, SD-ledamot i kommunfullmäktige, i en debatt på Vuxenskolan i Uppsala med rubriken ”Hur påverkar den muslimska invandringen Uppsalas framtid”? Gamov krystade fram ”bevis” för att ”islamiseringen av Uppsala har påbörjats”. Han talade om ”muslimsk massinvandring som kommer att förändra samhället”. I mitt huvud värkte ett historiskt eko fram. Det lät så här: ”judisk massinvandring kommer att förändra samhället”.

Så kan man alltså uttrycka sig utan att någon reagerar – när det handlar om muslimer.

När fördomar, rasism och attacker drabbar judar finns av historiska skäl en spärr som gör att de flesta av oss med rätta reagerar starkt. Men allt från glidande fördomar till ren hetspropaganda mot muslimer får ofta passera obemärkt. SD lyckas därför sprida propaganda mot muslimer och förfäkta ”nolltolerans” mot rasism i samma andetag. Och många tycks inte ens märka det!

Ett sätt att skärpa sinnet är att koppla på det historiska ekot inne i huvudet: man översätter det SD säger genom att till exempel byta ut ”muslimer” mot ”judar”. Då kan det bli så här:

”Judarna är vårt största utländska hot ... makt­eliten är totalt blind för farorna med judendomen ... Frågan är hur det ser ut om ytterligare några decennier, när den judiska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer ... med största sannolikhet har en judisk majoritet. ... ”

Texten är, i ursprungligt skick, hämtad ur en debattartikel av Jimmie Åkesson som Aftonbladet hade det dåliga omdömet att publicera 19/10 2009. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin trodde att artikeln skulle visa på vilken värdegrund SD, som då var på väg mot riksdagen, stod. Problemet var att alla nog inte förmådde se igenom artikelns förljugna retorik om muslimer. Budskapet liknade counter jihad-rörelsens konspirationsteorier, vilka inspirerade Anders Behring Breivik att ett par år senare begå massmord i Norge. Dessa liknar i sin tur de kända konspirationsteorier om ”judiskt världsherravälde” som nazister alltjämt sprider.

Åkessons uttalanden i SVT Debatt samma år var oförblommerat rasistiska. Jag gör om dem via det historiska ekot: ”Viktigast i det här läget är att kraftigt begränsa invandringen. Och i första hand den judiska invandringen.” Belinda Ohlsson: ”Så judar ska inte ha rätt att komma hit?” Åkesson: ”Nej, precis.”

Men man behöver inte alltid ta till knep för att fatta. SD:s toppnamn i Stockholm Christoffer Dulny har varit så övertydlig i sina grovt rasistiska utbrott (han har nu bett om ursäkt för de uttalanden som ”tillskrivits” (!) honom) att något förtydligande inte behöver göras. Han jobbade på måndagen febrilt med att radera nästan 3 000 tweets medan hans parti satt i krismöte.

Dulny är en i raden av SD-politiker som borde ha föranlett akuta krismöten, bara den senaste veckan. Men kosmetiska regler som ”nolltolerans” mot rasism behövs inte i partier som har allas lika värde som sin självklara grund.

Så. Att värna om sitt land har i allra högsta grad med rasism att göra.

Signerat

Maria Ripenberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Ripenberg