Satsa på vårdfrågorna, KD

Ebba Busch Thor gör sig bäst som sjukvårdsminister.

6 september 2018 00:00

Kristdemokraterna står för valårets starkaste slutspurt. Partiet, som i valet 2014 lyckades klamra sig kvar i riksdagen tack vare borgerliga stödröster, har legat stadigt under fyraprocentsspärren i nästan varje opinionsmätning de senaste åren. I SCB:s stora mätning som presenterades i maj landade KD på blygsamma 2,9 procent. Men i valrörelsens elfte timme verkar vinden ha vänt för Ebba Busch Thors kristdemokrater. I mätning efter mätning går partiet framåt.

Enligt Svensk väljaropinion, som väger samman resultaten från ett antal partisympatimätningar, har KD nu stöd av 5,7 procent. Förmodligen kan ökningen i viss mån kan förklaras med att taktikröster från i första hand moderater börjar strömma till. Men med stor sannolikhet rör sig också om en ”Ebba-effekt”. Ebba Busch Thor är en skicklig debattör och har gjort bra ifrån sig i utfrågningar och partiledardebatter i valrörelsens slutskede. Inte minst har nog hennes skarpa angrepp på Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven imponerat på många borgerligt sinnade väljare.

Med opinionsvinden i ryggen firar det kristdemokratiska självförtroendet nya triumfer. Man ser sig som garanten för ett regeringsskifte och tycks redan ha en tydlig idé om hur man vill att en ny alliansregering ska se ut. Om alliansen bildar regering i höst kommer KD att kräva posten som jämställdhetsminister, erfar Aftonbladet. Sverige behöver nämligen ”en ny sorts feminism”, tycker KD.

Med tanke på att Kristdemokraterna motsatt sig många viktiga jämställdhetsreformer och vill återinföra vårdnadsbidraget verkar det dock säkrast att hålla KD borta från jämställdhetspolitiken. Lägg därtill Ebba Busch Thors verklighetsfrånvända snömos om ”genusflum” i förskolan och det står klart att alla som på allvar är intresserade av att göra Sverige mer jämställt bör tacka nej till KD:s ”feminism”.

Men på ett annat område kan Kristdemokraterna göra stor nytta. Sjukvården är en av väljarnas viktigaste frågor. Sedan 2014 har väntetiden för specialistvård ökat i samtliga landsting, enligt Dagens Medicin. Allt färre landsting uppfyller vårdgarantins krav på att en patient ska få träffa en specialistläkare inom 90 dagar och de regionala skillnaderna är stora.

Medan regeringen hellre har talat om kaoset på Nya Karolinska än har KD lyckats utmana med en rad intressanta förslag. Det handlar bland annat om att återinföra den kömiljard som den rödgröna regeringen tog bort, utveckla vårdgarantin och ge alla patienter rätt till en fast vårdkontakt. Men partiets viktigaste förslag handlar om sjukvårdens organisation. Partiet vill avskaffa landstingen och låta staten ta huvudansvaret för sjukvården. Att KD är det enda parti som talar klarspråk om de krisande och ineffektiva landstingen bör leda hela vägen till socialdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!