Nytt parti behöver mer än optimism

Vad är Uppsalas motsvarighet till Västlänken?

Västlänken fick många göteborgare att rösta på Demokraterna. Men ska det nya Uppsalabaserade Utvecklingspartiet Demokraterna lyckas?

Västlänken fick många göteborgare att rösta på Demokraterna. Men ska det nya Uppsalabaserade Utvecklingspartiet Demokraterna lyckas?

Foto: Karin Olander / TT

Krönika2019-10-22 06:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var i början av december för snart ett år sedan som Centerpartiet avsatte sitt dåvarande kommunalråd i Uppsala. Stefan Hanna och jag tog i samband med det en fika. Då uttalade han sig i termer av ”skulle jag starta ett parti”, varpå jag frågade om det var planen. 

Jag fick inget rakt svar där och då. Svaret kom i stället i går på UNT:s debattsida. Hanna, och en rad andra personer, startar partiet ”Utvecklingspartiet Demokraterna” (UP). Partiet sägs bland annat stå för framtidsoptimism och demokrati. Men säg det parti som inte säger sig stå för det. 

Var befinner sig partiet på den politiska skalan? Vilka profilfrågor har de tänkt sig?

Hanna svarar mig att partiet är politiskt positionerat på så sätt att det ”kan attrahera alla som inte är extremister i något avseende”. Vi tror på marknadsekonomin men att även den behöver utvecklas mer rättvist, nämner Hanna vidare. Planen är att ”sakområdesexperter, berörda och engagerade invånare samt våra medlemmar” ska få påverka den politiska inriktningen. Jag frågar även om Demokraterna i Göteborg är förebilden.

Hannas svar är att Demokraterna har visat att det går att attrahera väljare i en välbefolkad kommun genom att erbjuda ”seriösa partirepresentanter och modernare demokratiska arbetssätt”.

Demokraterna blev Göteborgs andra största parti med 17,49 procent vid kommunvalet 2018, vilket gav dem en vågmästarroll. Även i landstingsvalet lyckades partiet, om än med färre mandat.

Partiet profilerade sig i en sakfråga, Västlänken, en järnväg i en tunnel under centrala Göteborg. Man lyckades kanalisera missnöjet mot infrastrukturprojektet. Redan från start hade Demokraterna dessutom ett brett politiskt program. 

Att partiets representanter kom från olika politiska läger – bland annat Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – öppnade upp för en bred väljarbas. Personer som ger upp karriärer i etablerade partier för någonting oprövat ger intryck av att vara ärligt engagerade. Väljare som var missnöjda med den politiska kulturen i Göteborg fick ett alternativ. Nu när bygget av Västlänken är i full gång säger sig Demokraterna vilja göra ”kommunalt slöseri” till ny profilfråga.

Frågan är vad som skulle vara Uppsalas nya partis ”Västlänken”. Frågor som förtätning och spårväg engagerar, men det är svårt att i dagsläget se den avgörande politiska frågan. Dyker en sådan upp, samt ett ambitiöst program och fler intressanta partiprofiler, kan saker hända. Om inte, är det upplagt för platt fall.

Det räcker inte långt med att vara framtidsoptimister – eller missnöjd med sitt gamla parti.