Helt oacceptabelt av Åsa Linderborg

Tisdagens ledare i UNT handlade om nazistvåldet i Malmö.

12 mars 2014 17:01

På gårdagens ledarsida uppmärksammades att Sverigedemokraten och tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist, känd från järnrörsskandalen, från sin tillfälliga vistelseort i Ungern gjort förstående kommentarer till just detta våldsutbrott.

Men i tisdags skrev också Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg att liberaler och liberala tidningar struntade i nazism och högerextremism. Andra får svara för sig själva, men som politisk chefredaktör för UNT måste jag konstatera att också jag själv och tidningen i praktiken beljugs av de svepande påståenden som Linderborg gör sig skyldig till.

Ett litet urval av ledarartiklar i UNT under de senaste månaderna med bäring på rasism och nazism kan, utöver de texter som redan nämnts, bland annat innehålla följande:

Nazistpropaganda i P1 (om den person från Svenskarnas parti som nyligen intervjuades om sina förehavanden i Ukraina), Förenade extremister i EU (om Sverigedemokraternas internationella kontakter), Hur tänkte man på DN? (om den försåtligt rasistiska bokannons som DN införde för en tid sedan), Vad tänker polisen göra? (om polisens passivitet när Svenska motståndsrörelsen attackerade folk på öppen gata i Uppsala), Sveriges radios förlorade värdegrund (om slirandet kring Soran Ismail), En närsynt professor antyder (om islamofobi hos den uppburne historikern Niall Ferguson), Om Maria inte varit blond (om de rasistiska reflexerna i skriverierna om den blonda flicka som påstods ha rövats bort av romer i Grekland). Likadant är det vilket tidigare år man än väljer. Ett exempel från 2012 är Om hatkampanjen mot Åsa Linderborg (ett försvar för Linderborg mot den hetskampanj som ägde rum sedan Aftonbladet granskat ett antal rasistiska hatsajter).

Jag reagerar mycket starkt mot påhopp av detta slag, både för egen del och med tanke på andra som medarbetat i tidningens politiska redaktion under de år som jag kan överblicka. Själv har jag i två omgångar varit ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, skrivit om islamofobi i spåren av 11 september i den antirasistiska tidskriften Expo, talat vid åtskilliga demonstrationer mot rasism både på nationell nivå och lokalt och ofta medverkat i radio- och tv-inslag kring rasism och antisemitism. Andra medarbetare har bidragit till opinionsbildningen på många olika sätt.

Jag tror att UNT är den dagliga tidning som skrivit mest och grundligast om rasism i olika former, åtminstone sedan 1990-talet då en våg av nazistisk propaganda och nazistiskt våld föranledde överslätande kommentarer av många som borde ha vetat bättre. På vår hemsida ligger sedan flera år en granskning av Sverigedemokraternas nazistiska rötter som politiska redaktionen gjorde 2010. Men också andra liberala tidningar har skrivit om extremhögern, rasism och nazism på samma sätt.

Allt detta meddelas som upplysning till Aftonbladets läsare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!