Det kommer mer, Putin

På måndagen reagerade 14 EU-länder samfällt mot Ryssland genom sina beslut att utvisa ryska diplomater.

27 mars 2018 09:25

Norge och Australien följde, och USA beslutade att utvisa 60 ryska underrättelsetjänsten. Svaret på nervgiftsattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury, Storbritannien, för två veckor sedan är det mest kraftfulla någonsin.

”Det vi ser nu är en långvarig, skrämmande och totalt russofobisk kampanj”, sade ryska UD:s talesperson Maria Zacharova på måndagen. Ryssland kommer inom kort att svara med motsvarande utvisningar av utländska diplomater.

Det är en farligare värld som öppnar sig, med spänningar som inte setts sedan kalla krigets 1980-tal. Och det är inte Storbritannien och dess allierades fel att det blivit så. Nervgiftsattacken är en del av en strategi som varit Rysslands under en längre tid. Möjligen är Vladimir Putin förvånad över de starka reaktionerna. Men på ett sätt uppfyller de också ett av hans viktigaste mål, att splittra EU. Unionen är i det här fallet i två delar, men det är alldeles för tidigt för Putin att kunna säga att de som inte är emot honom är med honom fullt ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Rudström