Världsbokdagen firas i dag

I dag firas Världsbokdagen runt om i världen. I Uppsala hålls ett stort bokfirande på Katedralskolan med allt från författarbesök till högläsning och boktävling. Och Strindberg har fått en egen vrå.

23 april 2012 08:01

Katedralskolan slår på stort med bokfest på alla möjliga sätt. Lärare och elever bjuder på högläsning – bland annat ur August Strindbergs Hemsöborna – och diktläsning. Skolbiblioteket står för boktips. På klotterplank kan man klottra dikter eller annat åt det litterära hållet.
–Vi har ett trevligt program som återkommer år efter år på Världsbokdagen. I år firar vi naturligtvis Strindberg, men också italiensk litteratur, eftersom vi har ett utbytesprogram med Turin, säger rektor Helene Lagerquist.

Strindberg har fått en vrå i glasentrén med en vägg tapetserad med bilder och tidningsurklipp. I Entrén hålls också maratonläsning under dagen.

Inte bara Strindbergåret präglar den här bokdagen, utan också 2011 års Nobelpris. Tomas Tranströmer är alltså även han en författare i fokus.

Ett författarbesök hör till Världsbokdagen på Katedralskolan. I år är det Vera Bouveng Hermansson från Uppsala som berättar om och läser ur sin bok Förmödrar. Kanske berättar hon också om sin tid som gymnasist på Katedralskolan.

På Grand firas Världsbokdagen med högläsningstävling för årskurs 8. Ett evenemang som sedan många år leds av initiativtagaren Lars Burstedt, lärare och även ledare för poetry slam i Uppsala.

Varje lag består av tre personer, både pojkar och flickor. Texten måste vara på svenska, poesi och prosa går lika bra. Alla deltagare prisbelönas, segrande lag får dessutom ett vandringspris, Högläsaren, en statyett av konstnären Torsten Jurell.

På Teater Blanca på Österplan i Uppsala presenteras nya diktsamlingar av Uppsalapoeterna Jasim Mohamed, Lars Häger och Anisur Rahman. Där spelas också tre nyskrivna pjäser av Magnus Dahlerus, UNT:s tf kulturchef Maria Ripenberg och Ola Larsmo.

Biblioteken och boklådorna informerar på olika sätt sina besökare om att det är internationell bokdag även om alla dagar är bokdagar hos dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!