Uppsalafilm bakom miljonstämning

Filmen om miljöskandalen gav världseko. Vi har pratat med Uppsalafilmaren Lars Edman, som gjort dokumentären Blybarnen.

16 september 2013 17:30

En grupp advokater har stämt gruvföretaget Boliden för att de har lämnat giftigt slam i en by i Chile på 1980-talet. Advokater och myndigheter uppmärksammades på giftskandalen av en dokumentärfilm, Blybarnen. Bakom den finns filmaren Lars Edman.
– Det känns verkligen fantastiskt, det hade vi nästan aldrig vågat hoppas på ens i våra vildaste drömmar när vi gjorde vår film, säger Lars Edman, utbildad på Biskops Arnö, och länge bosatt i Uppsala.

Tillsammans med kurskamraten William Johansson på Biskops Arnös filmskola gjorde han första utkastet av Blybarnen, eller Toxic Playground som den engelska titeln lyder.
– Vi gick en delkurs på plats i Chile 2006 och fick idén från en av våra lärare där. Så vi åkte till Arica för att lära känna människorna och filma. Det blev en 30 minuter lång version som vi ställde samman som vårt examensarbete, berättar Lars Edman.

Men de båda filmarna hade svårt att släppa ämnet. De sökte ännu en folkhögskolekurs för att kunna utveckla filmen och lyckades så småningom få SVT och Svenska Filminstitutet, SFI, att ställa upp med delfinansiering.

Blybarnen sändes i SVT i november 2009 och väckte en del uppståndelse. I filmen skildras hur sjuka några människor som bor nära den giftiga slagghögen i Arica blivit, men också turerna runt avfallshanteringsföretaget som gick i konkurs. Företagsledningen för Boliden vägrade ställa upp för någon intervju i filmen, men väl andra som arbetat vid företaget.
– Men trots att vi blev inbjudna till riksdagen med vår film och en av de medverkande skrev en artikel som publicerades på DN debatt så blev det inte så mycket mer. Vi blev lite besvikna, säger Lars Edman.

Ett par år senare, 2010, såg dock en av USA:s mest kända miljömålsadvokater, Lewis Gordon, filmen. Han leder den internationellt inriktade Environment Defenders Law center. Han engagerades av den och tog kontakt med svenska advokater. Den svenska advokatgruppen har stämt Boliden på 90 miljoner kronor för 707 drabbade personer från området.

Lars Edman har vidareutbildat sig till logoped och nyligen flyttat till Lofoten, medan William Johansson just nu håller på att klippa en dokumentär om journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.
– Men nu känns det verkligen som att jag vill göra film igen, säger Lars Edman.

FAKTA: GIFTSKANDALEN

1984 - 1985 skickar gruvbolagen Boliden stora mängder giftigt slam till det chilenska bolaget Promel. Därefter bryts kontakten mellan dem och Promel går i konkurs. Slammet läggs i en hög i byn Polygono i utkanten av Arica. Barnen leker på högen. Allt fler i området börjar må dåligt med värk, cancer och andningsproblem.

2007 Chiles högsta domstol dömer Aricas hälsovårdsmyndigheter att betala skadestånd till de drabbade . Promel (som alltså gått i konkurs) döms att betala för saneringen.

2009 visas filmarna William Johansson och Lars Edmans film Blybarnen i SVT.

2013 stämmer en grupp svenska advokater Boliden på 90 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!