Stjärnornas krig till Uppsala

Science fiction-klassikerna ”Star Wars” och ”Star Trek” ska förenas i en ny film. På lördag kommer en av scenerna att spelas in i Uppsala.

11 april 2014 08:00

Science fiction-fansens våta dröm är på väg att gå i uppfyllelse. De klassiska filmerna ”Star Wars” och succéserien ”Star Trek” kommer att förenas i en ny film. Ett stort antal karaktärer och flera skådespelare från de ursprungliga inspelningarna kommer att delta i projektet som planeras resultera i en filmserie i tre delar.

– Vi som står bakom projektet har alla ett stort sci–fi-intresse, samtidigt som vi har noterat att genren inte riktigt har räknats som finkultur i Skandinavien. Det har setts som lite barnsligt. Men det vill vi förändra, så vi skrev manus under flera år och samlade ihop skådespelare via kontakter, säger regissören Thomas Dahl.

Filmen, ”Gatekeeper – a meeting of giants”, är ett samarbete mellan professionella aktörer och talangfulla amatörer. Eftersom karaktärerna och miljöerna redan är etablerade betraktas projektet som en ”fanfilm”. Det innebär att filmen inte får ha ett kommersiellt syfte.

– Det var en del av ­avtalet. Vi får därför producera ekonomi på andra sätt. Det största insamlingsarbetet går via de stora sponsorsidorna som finns på internet, där alla fans har möjlighet att ­donera en relativt liten summa mot att de bland annat får med sitt namn i eftertexterna, säger han.

Stora delar av filmerna kommer att spelas in i Skandinavien och på lördag kommer filmteamet till Uppsala för att spela in en scen på Anatomiska teatern i Gustavianum.

– Anatomiska teatern är lite annorlunda och ­passade oss bra. Vi kommer att spela in en scen där Christer Fuglesang spelar ett hologram av sig själv och pratar om gammal rymdteknologi. Vi kommer att fylla salen med elever som lyssnar, medan han själv kommer att spelas in i greenscreen-studio i efterhand, säger Thomas Dahl.

För att morgondagens scen ska fungera krävs det därför närmare 80 statister.

– I efterhand kommer vi att återskapa salen med 3D-effekter. Det kommer att bli annorlunda dörrar, material och liknande. Så det kommer nog inte att se så spännande ut på plats. Men om man är mellan 15 och 25 år och vill vara statist så är det bara att dyka upp med svarta byxor och städat hår, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jon Mauno Pettersson