Påhälsning från en gammal bekant

Leonard Cohen må närma sig de 80, men som sångpoet är han märkligt oförändrad, skriver Ulf Gustavsson. Nya skivan Old ideas får tre kajor.

25 januari 2012 06:04

VISA. Leonard Cohen må närma sig de 80, men som sångpoet är han märkligt oförändrad, i sina lakoniskt medkännande betraktelser kring passion, separation och uppbrott - med en existentiell djupresonans, men också en förkärlek för pastischartat bibliska formuleringar.

Det finns därtill något hudlöst och utlämnande i Cohens sånger, och en självironi som blivit tydligare genom åren. Som när han inleder sitt nya album med att tilltala sig själv: ”I love to speak with Leonard, he’s a sportsman and a shepard, he’s a lazy bastard living in a suit”.

Hans sångstil har sedan länge planat ut i ett slags sträv recitation, och de musikaliska arrangemangen på Old ideas har ett mjukviseformat som påminner om hans Recent songs, drygt tre decennier tidigare.

Definitivt inget nytt, mer som ett senkommen påhälsning från en gammal bekant som det är trevligt att ta upp tråden med.

NYTT ALBUM

Leonard Cohen

Old ideas

(Sony)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Gustavsson