Näverlurar från Alunda till Shakespearepjäs i London

Extra långa, med extra låga bastoner. Lisa Byers Runberg från Alunda har gjort fyra näverlurar till Shakespeares pjäs Titus Andronicus på Shakespeares Globe Theatre i London.

25 april 2006 23:36
Ursprungligen var det Lisa Byers Runbergs läromästare Rune Selén i Alunda som fick frågan om han kunde göra näverlurar till uppsättningen i London.
Men han ville inte, utan lämnade över uppdraget till Lisa Byers Runberg, som gav sig i kast med uppgiften.
Fyra näverlurar skulle det vara, stämda i olika tonarter. Tre av lurarna skulle vara tre meter långa, en drygt två och en halv meter.
— Det är ungefär dubbelt så långt som en normal näverlur. Det blir pampigare på scen och dessutom ville de arbeta med riktigt låga bastoner, något som man får fram i sådana här långa lurar, säger Lisa Byers Runberg.

Hon gör näverlurar på traditionellt vis, något som är mycket ovanligt. Och en näverlur på tre meter tar minst en vecka att göra. Mycket av tiden handlar om att vänta, att låta virket torka.
Men nu är de fyra teaterlurarna färdiga och ivägskickade till repetitionerna i London. Titus Andronicus har premiär 20 maj.
— Det jag vet om föreställningen är att lurarna kommer att användas på själva scenen. De ska skapa mäktiga klanger i stridsscenerna, säger Lisa Byers Runberg.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Ehn