Årets bästa böcker - John Sjögren

13 december 2013 11:56

Barnmorskan

1 Finska Katja Kettus märkvärdiga berättelse om den lappländska barnmorskan Vindöga, som tar tjänst i ett nazistiskt fångläger för att komma nära den SS-soldat hon förälskat sig i, är en av årets mest intensiva läsupplevelser. Kettu har ett språk som stinker av död och doftar av liv. En på samma gång ljuvlig och fruktansvärd historia om kärlekens himlastormande krafter.

Dantepartiklar

2 Om det endast var kvalitet som styrde vilka böcker som ges utrymme i media hade Dan Gustavssons ”Dantepartiklar”, hans första diktsamling på femton år, varit en av årets mest omskrivna. I 999 haikudikter, och med Dante som ständig referenspunkt, rör sig Gustavsson mellan krigshärdarnas helveteskretsar och sexualaktens paradisiska extas. Stundtals genialt. Och årets mest förbisedda.

Violencia

Årets starkaste debut stod Lina Hagelbäck för. Hennes prosalyriska ”Violencia”, om två unga kvinnor som finner tröst och isolerar sig i en alldeles egen surrealistisk språkvärld, är full av såväl drastisk humor som djupt allvar. Framförallt finns hos Hagelbäck en sprudlande språkglädje som är smått oemotståndlig. Berusande läsning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!