"Blundar för sanningen om Rojava"

28 juli 2015 14:16

I sin debattartikel "Dags att stå upp för Rojava" publicerad 24/7 argumenterar Devrim Mavi för det självutropade kurdiska styret som finns i nordöstra Syrien. "Rojava är både socialistiskt och feministiskt" skriver Mavi och är lyrisk. Tråkigt nog vill hon inte berätta om eller känner inte till baksidan av denna påtvingade administration.

I det "Rojava" vars lovsång Mavi sjunger har Human Rights Watch konstaterat systematisk användning av barnsoldater, systematiska försvinnanden av personer som inte håller med YPG-gerillan eller dess politiska gren PYD. I sin rapport "Under Kurdish rule" beskriver Human Rights Watch även godtyckliga arresteringar, misshandel av fångar och godtyckliga domar.

Behandlingen av minoriteter men även oliktänkande kurder och araber är ett kapitel för sig. Assyriska ledare har mördats. Assyriska grupper har fått ultimatum att lyda under YPG eller riskera att bli en måltavla. Assyriska hem har plundrats och förstörts. Assyriska affärsägare hotas med olika metoder och tvingas sälja och fly. Den sista assyriska familjen i staden Amuda gav sig av tidigare i år efter att någon placerat en bomb i deras kafé. En stad som tidigare hade en betydande assyrisk befolkning är idag helt kurdisk.

Lägger man ihop alla pusselbitar framträder bilden av en medveten strategi att sakta men säkert underkuva och fördriva minoriteterna för att skapa ett auktoritärt kurdiskt område. Allt detta görs med kriget mot IS som täckmantel och under slagord om socialism och feminism för att locka till sig västvärldens stöd. Det är tråkigt att se en framstående medlem i FI helt blunda för sanningen och öppet stödja en grupp som förtrycker människor.

Låt oss stå upp för nordöstra Syrien men låt oss göra det i en anda av alla människors lika värde, där minoriteters rätt till frihet värnas. Som folkpartister är det för oss en självklarhet att kämpa för människors frihet varhelst den attackeras.

Kulturdebatt

Kulturdebatt

Attacken i Suruc

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Andersson, ordförande Fp Södertälje Kara Hermez, ordförande LUF Södertälje