Kondoleansbok vid Regina

På fredagsförmiddagen mötte den bortgångne komikern Lasse Erikssons vänner och kolleger pressen vid Reginateatern, där det nu också finns en kondoleansbok utlagd.

4 mars 2011 11:31

Jacke Sjödin, Paul Kessel och Staffan Lindberg, som arbetat tillsammans med Lasse Eriksson i många år, upplevde på fredagen en känsla av overklighet. Som om någon när som helst skulle ringa och säga att det som inträffade under torsdagskvällen föreställning aldrig hade hänt.

De har inte märkt någonting som talat för att Lasse Eriksson inte har mått bra den senaste tiden. Tvärtom hade han slagit av på arbetstempot och blivit mer harmonisk. Även under torsdagens föreställning verkade han må hur bra som helst. Det var först i finalen som han sade till en medspelare på scenen att han inte mådde bra. När han började gå av scenen tog han sig åt hjärtat och föll ihop. Kamraterna meddelade på fredagen att dödsorsaken ännu är okänd. Publiken förstod först inte att det hela inte hörde till föreställningen, men blev informerad och sjukvårdskunniga i publiken försökte hjälpa till, men förgäves.
- Det här hade kunnat få hända om 20 år men inte nu säger teaterdirektör Paul Kessel om att Eriksson dog på scenen.

Föreställningen Fyra lyckliga män läggs nu ned efter cirka 140 föreställningar. Sålda biljetter kommer att lösas tillbaka. Fler föreställningar planerades inför hösten, men så blir det nu inte.
- I och med det här är Fyra lyckliga män ett avslutat kapitel, säger Jacke Sjödin.

Vid Akademiska sjukhuset kommer man inte lämna några uppgifter om dödsorsaken.
– Vi kommer inte att göra något uttalande angående Lasse Erikssons dödsfall nu eftersom en medicinsk utredning pågår. Det kommer troligen ingen kommuniké om fallet senare heller eftersom det verkar handla om en naturlig död. Akademiska sjukhuset skickar bara ut kommunikéer när det handlar om olyckor och liknande händelser, säger Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset.

Det finns flera möjliga orsaker till plötslig död. En rubbning i hjärtats rytm är en. Massiv hjärtinfarkt en annan. Docent Rolf Gedeborg är intensiv vårdsläkare vid Akademiska sjukhuset. Han berättar att det finns en rad tillstånd som kan leda till snabb och oväntad död.
– En plötslig rubbning i hjärtats rytm leder till att hjärtat inte pumpar effektivt. Man blir medvetslös inom några sekunder. Det behöver inte ens göra ont först, säger han.
– En stor blodpropp i en lunga kan också leda till plötslig död. Liksom hjärnblödning, säger Rolf Gedeborg.

När sk aneurysm, åderbråck, på stora kroppsådern eller i hjärnan brister, kan också det leda till plötslig död. Rytmrubbbning i hjärtat kan orsakas av en hjärtinfarkt, men kan också uppstå av minimala skador på hjärtmuskeln. Finns det defibrillator i närheten, som numera ofta vid till exemnpel stora idrottsarenor, kan privatpersoner ibland rädda livet på personer drabbade av hjärtstopp. Hjärt-lungräddning, som många människor har lärt sig, kan också rädda liv. Det kan förstås också ambulanspersonalen eller deltidsbrandkåren, om de snabbt kommer till platsen. Men ibland kan ingenting göras oavsett hur snabbt räddningsinsatserna sätts in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
unt.se