Ketchupeffekt för SD efter valet

MEDIEKRÖNIKA. Före valet såg man knappt till SD, nu sticks det upp en mikrofon under näsan på varenda Sverigedemokrat. Men var finns de tuffa frågorna, undrar Katarina Sandström Blyme.

16 oktober 2010 09:04

Före valet såg man dem knappt alls, efter valet är de överallt. Framför varje Sverigedemokrat sticks en mikrofon fram, deras bakar nöter tv-sofforna och redaktörer upplåter utrymme till de mest överraskande infallsvinklar. Visste ni till exempel att Jimmie Åkessons Blekingedräkt inte alls är den symbol för svenskhet han sannolikt föreställer sig? På debattsajten Newsmill analyserades förra veckan det blekingska dräktbruket och det visar sig att Blekingedräkten, som så många andra folkdräkter, är resultatet av kosmopolitisk kulturhistoria.
Mångfald med andra ord. Men tro inte att partiledare Åkesson är emot mångfald. Bara det inte blir för många i mångfalden. Om invandringen minskas med 90 procent får vi en bättre mångfald, det är budskapet som
Sverigedemokraterna nu efter valet får möjlighet att föra ut i media.

Journalisten Lena Sundström är orolig över den kraftiga exponeringen. I Kvällsöppet med Ekdal påstod hon att alla undersökningar visar att ju mer ett populistparti exponeras, desto fler sympatisörer får det. Jimmie Åkesson försökte ibland avbryta henne men möttes med ett ”jag tänker inte gå i debatt med dig”. Vad gjorde hon då i Kvällsöppet? Och var fanns de utlovade ”tuffa frågor” som Ekdal skulle ställa till Åkesson? Kom de under reklamavbrottet?

Två veckor senare fanns Åkesson hos Ekdal och Birro igen. S-kvinnan Nalin Pekgul var där, hon ville diskutera Sd:s människosyn. Centerpartisten Staffan
Danielsson var också där, han ville ”ta matchen mot Sverigedemokraterna stenhårt”. Alla säger sig vilja ta debatten men i tv blir det mest yrvaket, rentav ängsligt.
I Debatt, två dagar efter valet, tände det dock till. Symptomatiskt nog inte om Sd:s politik. I fokus stod de etablerade partiernas hållning under valrörelsen. En av programmets flitigaste gäster, kolumnisten Lotta Gröning var högljuddast (hon är alltid mest högljudd). ”Ni borde ha tagit debatten men ni höll käft!” dundrade hon mot V:s och M:s representanter medan Sd:s Erik Almqvist knappt behövde svara på en enda fråga.

Kanske bättrar sig bevakningen framöver. Kanske
får vi rentav några så kallade tuffa frågor om partiets syn på kultur och hbt-frågor. Men än så länge dominerar profilfrågan om invandring. I onsdags möttes integrationsminister Erik Ullenhag och Jimmie
Åkesson i Aktuellt. Två unga, släthyade män med mycket olika perspektiv. Den nybakade ministern gjorde ett bra jobb mot den slipade partiledaren. Och bäst av allt, inte ett enda ”vi ska ta matchen” undslapp honom.

Kan inte någon be Anne Lundberg, Årets tv-personlighet, sluta skratta hela tiden?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Sandström Blyme