Fiske tar Sherlock Holmes till stan

Sherlock Holmes är i stan. Smyger kring Bäverns gränd upp mot Uppsala stadsteater. Men kanske ändå mest i John Fiskes huvud. I alla fall fram till i dag då det är dags för premiär på Uppsala stadsteater.

26 november 2011 16:01

Jag talar naturligtvis om föreställningen Morden på Bäverns gränd. Av författaren, regissören, scenografen, kostymören och kompositören John ”allt i allo” Fiske. Närapå allt har denne teaterns renässansman gjort i föreställningen, förutom att spela rollerna som Gustav Levin, Crister Olsson, Mathias Olsson, Helena Thornqvist, Andrea Björkholm tar hand om. Plus en till hemlig skådespelare som John Fiske inte riktigt vill nämna även om namnet liksom svider på hans läppar. Liksom alla de lösningar och finesser i pjäsen som han klurat ut.

– Jag vill ju inte avslöja för mycket av handlingen, men så mycket kan jag säga att allt inte riktigt är som det ser ut att vara i föreställningen. Det är till exempel fel person på affischen, säger John Fiske och biter hastigt av meningen.

Det verkar vara mycket hysch-hysch kring produktionen. Och mycket problem. Fast John Fiske ser det inte som problem utan snarare som utmaningar som bidragit till att skapa föreställningen. Och detta trots att det under repetitionen, precis innan vårt samtal, dessutom visat sig vara svårt att få ihop alla kostymbyten eftersom varje skådespelarna spelar så väldigt många roller.
– Det är roligt att lösa problem. Man får göra problem till en positiv grej. Då blir det kul!

Ja, större optimist och idésprudlare får man nog söka efter!
Själva pjäsen kläckte John Fiske efter att ha surfat på nätet och hittat en artikel om en Sherlock Holmes-novell som handlade om att den kände detektiven gjort ett hemligt uppdrag för kungen av Skandinavien. Alltså Oscar den andre luskade Fiske snart ut, vilket stämde väl med berättelsen om älskarinnor, utomäktenskapliga barn och utpressning. Det visade det sig att Oscar II även varit i London år 1888. Tala om sammanträffanden!

– Oscar II bodde dessutom i Prinshuset på Bäverns gränd när han studerade i Uppsala och tre hus därifrån fanns då den ökända bordellen, kallad De sju helvetes gluggarna. Det är själva bakgrunden till denna actionkomedi, säger John Fiske och ser så där illmarigt nöjd ut.

Det är inte första gången som John Fiske huserar på stadsteatern även om Uppsalaborna oftast är van att se honom på grannteatern Regina. Det har dock hunnit gå tretton år sedan han sist spelade med i den kritikerrosade musikalen Det stora Vikingaäventyret, som han också hade skrivit.

– Jag har blivit väldigt väl emottagen här på teatern. Dessutom, efter att ha jobbat och gjort liknande komedier med Kessel & Fiske i 30 år, så är det underbart att få ha med skådespelerskor, säger John Fiske och ler stort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Nyström