Högtflygande humor i Laholm

Kvarteret Skatan reser till Laholm är en fin humorkaramell att suga på fram till dess att bröderna Herngren offentliggör att även Solsidan ska bli långfilm, skriver Björn Lövenlid.

16 mars 2012 07:09

Tio år efter att humorgruppen Kvarteret Skatan bildades så har gänget nu flyttat in i biografsalongerna. Det känns logiskt med tanke på att tv-serien Kvarteret Skatan efterhand utvecklades från ett renodlat sketchprogram till fristående avsnitt med sammanhängande historier

Det är också med stor glädje som jag kan meddela att den här långfilmen är ett sällsynt lyckat exempel på svensk biohumor när den är som bäst, välfunnen, pricksäker och med hög igenkänningsfaktor.

Dessutom är den befolkad med karaktärer som är precis lagom skruvade för att man ska ha roligt åt dem under en hel långfilm.

Här finns Magnus, spelad av Johan Glans, en mjuk mes som gärna gråter en skvätt till romanen Törnfåglarna och är känslig för drag. Att leva med honom är som att leva med en tant tycker hustrun Frida (Vanna Rosenberg) som i hemlighet drömmer om att i stället bli passionerat förälskad i en råbarkad ”bad boy”.

David Batra å sin sida gestaltar Ulf, en egocentrisk och fyrkantig sverigedemokrat med bristande sociala färdigheter, en innesäljare i pappers- och gembranschen. Hans hustru är en undergiven ärketönt (Klara Zimmergren) utan några särskilda ambitioner eller drömmar, en ekonomiassistent på ett tryckeri.

Lägg därtill en stark Rachel Mohlin som den eviga storstadssingeln och romantikern Jenny och ni förstår att det är upplagt för åtskilliga missförstånd och förvecklingar när hela gänget ger sig ut på stugsemester i gudsförgätna Laholm.

Skådespelarmässigt så är det kvinnorna som lyser starkast i den här filmen. Såväl Rachel Mohlin som Vanna Rosenberg uttalar sina repliker med en avundsvärd, naturlig lätthet som är ganska ovanlig i svensk komeditradition.

Gamla radarparet Glans och Batra fortsätter snarare att spela sina sedvanliga ståuppkomedikaraktärer upphöjt till tio, något de å andra sidan gör oerhört bra.

Det blir också väldigt tydligt att det här gänget inte bara har skapat en pliktskyldig förlängning av ett framgångsrikt tv-koncept, utan verkligen vinnlagt sig om att skapa en välstrukturerad långfilmskomedi och samtidigt ha kul tillsammans.

Kvarteret Skatan reser till Laholm blir också en fin humorkaramell att suga på fram till dess att bröderna Herngren offentliggör att även Solsidan ska bli långfilm. Kom i håg var du läste det först.

Film

Kvarteret Skatan reser till Laholm

Regi: Mikael Syrén.

Spegeln & Filmstaden. Manus: Johan Glans, David Batra, Rachel Mohlin, Vanna Rosenberg, Mikael Syrén & Matws Grimberg. Foto: Tomaz Blanck. Musik: Niklas Fransson & Ulf Turesson. I rollerna: Johan Glans, Vanna Rosenberg, David Batra, Rachel Mohlin, Klara Zimmergren, Mads Ousdal & Mikael Syrén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Lövenlid