Behöver mer humor

Ender's game är ett påkostat science fiction-äventyr, men filmen är också dyster nog att få "Hunger games" att framstå som sprallig, skriver Karin Svensson.

8 november 2013 07:02

Stackars Asa Butterfield. Vid tio års ålder spelade han sonen till en nazistisk lägerkommendant som på värsta tänkbara sätt upptäcker vad pappas jobb innebär. Vid 13 var han föräldralöse Hugo Cabret som lever i armod på en tågstation. Och nu, 16 år gammal, spelar han barnsoldat i en hård och omänsklig framtid.

Den unge britten är kusligt skicklig på att spela utsatta, sorgtyngda rollfigurer. Med sin magra fysik och sina uttrycksfulla blå ögon får han det som gör ont i rollfiguren att göra ont i alla oss som tittar.

Och som Ender Wiggin har han inte mycket att glädjas åt. Ender lever i en framtid där livet på jorden hotas av myrliknande rymdvarelser som kallas formiker. Begåvade barn sätts i krigsskola i på en specialdesignad rymdstation, eftersom deras skarpa sinnen anses särskilt lämpade för strategisk krigföring.

Överste Graff (Harrison Ford) ser en unik begåvning i Ender och bestämmer sig för att satsa särskilt på honom. Denna "satsning" innebär att han ser till att pojken utsätts för våld, utfrysning och mental manipulation - allt för att locka fram de rätta ledaregenskaperna. Men Ender har dubier inför att tränas till en dödsmaskin, och slits mellan sin mjuka och sin hårda sida.

"Ender's game", som bygger på Orson Scott Cards bok med samma namn, är ett påkostad science fiction-äventyr med svindlande effekter och spännande actionscener. Det är också en oerhört dyster film, som får "Hunger games" att framstå som riktigt sprallig. Hoppet finns där, men stora delar av filmen präglas av iskyla, ensamhet och förtvivlan. Kanske hade den behövt en dos dystopisk galghumor à la "Starship troopers" - om inte annat för att muntra upp stackars Asa Butterfield.

FILM

Ender's game
Regi & manus: Gavin Hood
Filmstaden.
Foto: Donald McAlpine.
Musik: Steve Jablonsky.
I rollerna: Asa Butterfield, Harrison Ford, Hailee Steinfeld med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!