Festlig väntan på Harry Potter

Hysterin var ett faktum när UNT besökte releasefesten på Uppsala English Bookshop under fredagskvällen. En minut efter klockan ett släpptes "Harry Potter and the Deathly Hallows". Det är den sjunde och sista boken om trollkarlspojken som vi alla har fått lära känna under många år.

20 juli 2007 20:35
Utanför är kön lång. Solstolarna avlöser varandra och några har tagit med sig täcken och liggunderlag. Det ligger godispåsar, saftflaskor och tomma matförpackningar på trottoaren. Några har varit här hela dagen, andra i snart ett dygn. Stämningen är på topp och det spelas kort, sjungs och skojas. För många är köandet ett lika roligt inslag som att läsa själva boken.
- Det är inte alls jobbigt. Det är sommar, vi är lediga och jag har träffat många nya kompisar, säger Magdalena Carlstedt, som har köat med sina kompisar sedan sju på morgonen.

Först i kön sitter Astrid Erwall. Hon är kvällen till ära utklädd till Voldemort.
- Jag har suttit här sen i går natt och när boken släpps har jag varit här i ett dygn. Jag är stolt att vara en av de första i världen som får köpa boken.
Samtidigt som vi pratar bjuds det in till releasefest inne på gården. För att inte förlora sin köplats har man ordnat med köbiljetter. När festen är slut återgår alla till sin plats i kön. Jan Smedh som äger bokaffären berättar att bokförlaget släpper Harry Potter vid samma tidpunkt i alla länder som ligger tidsmässigt efter England. De som ligger före får vänta till sin egen midnatt.

Solen tittar fram lagom till inledningstalet. Ett 50-tal ungdomar har samlats för att fira in boken. För att väntan inte ska kännas så lång har man anordnat en maskeradtävling, tipspromenad och uppträdanden. Med som arrangör är Harry Potter-föreningen "Uppsala Slug Club". De ska spela upp en scen som handlar om Voldemort och hans äventyr.
- Det som är så fantastiskt med böckerna är att det lämnas mycket åt din egna fantasi. Därför är det roligt att spela upp scener och spinna vidare på händelser, säger Hanna Rosén.
Hon är här med hela familjen och intresset för Harry Potter började hemma när det lästes högt ur böckerna.

På en bänk sitter Jonathan Avador och beskådar invigningstalet. För att öka motivationen sjunger alla en rörelsesång. Många skrattar och gemenskapen är påtaglig.
- Direkt efter att jag har köpt boken ska jag gå hem och stänga in mig i några dagar för att läsa ut den.
Han har stora förväntningar på boken och hoppas få svar på många frågor. Slutar den inte bra blir han butter. När jag frågar varför han tycker så mycket om historien om Harry Potter svarar han snabbt:
- Det går att leva sig in i historien och jag får bilder i huvudet. För en stund är jag i en annan värld.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!