En film att hämta kraft från

Överföringen av Joanna Rubin Drangers Fröken Märkvärdig & Karriären till animerad kortfilm har blivit riktigt lyckad, konstaterar Björn Stenberg.

3 september 2010 10:00

Joanna Rubin Dranger är författare, illustratör och professor på Konstfack. Hon debuterade med barnboken Arg! för mer än 20 år sedan och har därefter skrivit ytterligare en handfull barnböcker, bland dem Nell leker inne och Räkna med Nell. Hon har gjort ett flertal tecknade romaner för vuxna. Den första, Fröken Livrädd & Kärleken, kom 1999 och fick stort genomslag. Senaste romanen Alltid redo att dö för mitt barn kom 2008.

Nu kan hon lägga till regissör i sitt cv. Överföringen av Fröken Märkvärdig & Karriären till animerad kortfilm har också blivit riktigt lyckad. Även om albumet är utmärkt tar man lättare till sig den svarta, men långt ifrån hopplösa, historien än lättare som film. Dranger har fått de perfekta rötsrena till sina figurer och man dras snabbt in i Fröken Märkvärdigs liv. Denna är fångad av förväntningarna, sina egna och omgivningens, och har svårt att göra sig riktigt synlig. Vad vill hon själv egentligen, innerst inne. Det är ett dilemma för många att känna igen sig i och filmen är fylld av värme och inte minst en svart humor.

Fröken Märkvärdig & Karriären visar tydligt hur bra det är med att visa kortfilm på bio, inte bara på eminenta Uppsala kortfilmfestival. Det här är en väl spenderad halvtimme som bjuder på självinsikt, skratt och inkännande leenden. Och kanske kraft att ta tag i sitt liv.

Fröken Märkvärdig & Karriären
Regi & manus. Joanna Rubin Dranger
Fyrisbiografen. Röster: Vanna Rosenberg, Ewa Fröling, Johan Rabaeus, David Dencik, Claire Wikholm, Ann Petrén, Michelle Meadows, Katarina Cohen & Carl Johan De Geer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Stenberg