Effektivitet ledde till seger i Poetry slam

Med ett effektivt framförande av en dikt om en tioårig pojkes liv på en flyktingförläggning spikade Soran Ismail från Rosendalsgymnasiet segern i årets upplaga av Grand slam i estradpoesi.

4 maj 2006 08:16
Form, innehåll och framförande ska bedömas i poetry slam. Soran Ismail lyckades bra i samtliga tre om man får tro publikreaktioner och domarpoäng.
- Det kändes bra, det här är första gången jag skriver på svenska, annars har jag mest skrivit låttexter på engelska, sade en glad men knappast omtumlad vinnare.
— Jag räknade med att vinna, men de andra var också bra.
Sex gymnasieskolor deltog i årets stora poetry slam-tävling på Grand. Och det var en imponerande linjeuppställning, Soran Ismail från Rosendalsgymnasiet, Evelina Rosenqvist från Katedralskolan, Henok Ghebrai från Celsiusskolan, Karolina Andersdotter från Westerlundska skolan, Evelina Lundqvist från Livets Ord och Clara Liljebladh från Internationella gymnasiet gjorde alla bra i från sig.

Alla konstens regler
De sex finalisterna, utsedda genom kvaltävlingar på den egna skolan, uppvisade stor bredd både vad gällde framförande och poetiskt uttryck, såväl finstämda bilder av det själsliga som brinnande samhällsskildringar fanns representerade. Det mesta dessutom framfört med fin scennärvaro.
Programmet följde alla konstens regler. Ceremonimästaren Lars Burstedt, lärare och stor slam­entusiast, lotsade mysande publiken genom det hela flankerad av en poängräknande Kaktusredaktion från UNT och gästpoeten och alltiallon Dale, Johan Mårtensson, som mellan varven höll i gång publiken och visade prov på det rappa munläder som renderade honom en tred­jeplats i förra årets SM i Poetry slam.
Efter lite uppvärmning och korande av kvällens domare körde finalisterna i gång. Den relativt talrika publiken var snabbt med på noterna och stämningen steg snabbt. Alla deltagare gick upp och läste två gånger, och därpå följde en avgörande omgång mellan de två främs­ta.
— Den första tanken är den bästa, sade ceremonimästaren i riktning mot domarna för att de inte skulle dra ut på sina omdömen för länge, men skyndade sig att tillägga att det inte gäller allt i livet.

Avgörande duell
Efter två spännande omgångar mötes Soran Ismail och Evelina Rosenqvist i en avgörande duell. Den senares dikt om en gårdsplan full av känslor och otäcka minnen väckte publikens gillande, men Soran Ismails andra uppläsning av sin dikt Jag antar att det är så här det ska va, som rakt och säkert berättar om en tio­årig pojkes ensamma och utsatta liv på en flyktingförläggning, vann ännu större gehör.
— Det är så det kan se ut för en del människor, jag har försökt sätta mig in i tioåringens tillvaro, sade Soran Ismail om sin fränt samhällskritiska vinnardikt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!