Drömmar utan djupare mening

Storfilmen Inception med Leonardo DiCaprio imponerar med sina effekter. Men Emma Dahlin undrar vad den egentligen vill säga.

22 juli 2010 13:09

Med filmer som Memento, The Prestige, Batman Begins och The Dark Night i bagaget försöker nu Christopher Nolan imponera oss med en av årets stora blockbusters - Inception. För det är just det; utan att egentligen ha något som han vill berätta försöker han istället imponera på oss med stora gester.

Våra perceptioner formar både oss själva och andra. Vi skapar människorna omkring oss, gång på gång, genom att vi har olika föreställningar om dem. Detta är något som i allra högsta grad utmanas i Inception. I Nolans film träder vi in i en drömvärld där alla möjligheter, som drömmar innebär, ligger framför oss. Men, kanske viktigast av allt, vad är egentligen verklighet och vad är dröm?

DiCaprio spelar Cobb som använder sig av högteknologisk utrustning för att gräva sig djupt in i människors undermedvetna och genom drömmen påverka människors idéer, tankar och minnen. En japansk företagare, Saito (Watanabe), vill att Cobb och hans team ska plantera en idé hos en av Saitos konkurrenter. Cobb dras dock med ett problem i de drömvärldar han ger sig in i, nämligen sin älskade Mal (Cotillard).

Filmen utspelar sig i olika stadier av drömmar. Skickligt kastar Nolan oss fram och tillbaka mellan dessa lager av virtuell verklighet och på samma vis som vi kan uppleva drömmars fragmentariska narrativ leds vi genom Nolans. Inception ger dock ett sken av att vara smartare än vad den i själva verket är. Filmen är fylld av rökridåer eftersom den saknar djupare mening jämfört med rikare och komplexare filmer som till exempel The Matrix. Ibland funderar jag på om Nolan själv vet vad han vill berätta. Regissören verkar då och då tappa bort sig i sin egen berättelse. I stället gömmer han sig bakom imponerande välgjorda effekter, intressant arkitektur och en bombastisk ljudmatta signerad Zimmer.

Inception

Regi: Christopher Nolan.

Manus: Christopher Nolan.

Foto: Wally Pfister.

Musik: Hans Zimmer.

I rollerna: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Ken Watanabe, Marion Cotillard m.fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!