Benny Andersson blir nyckelharpist

Uppland har fått ännu en nyckelharpist. Benny Andersson heter han. Ni har hört namnet förut, just det, Abba-Benny. Nyckelharpan är byggd i Hållnäs av spelmannen Sören Åhker.

24 december 2009 07:04
Benny Andersson har under senare år allt mer intresserat sig för folkmusik och bland annat hjälpt Folkmusikens hus i Rättvik med pengar när det befann sig i ekonomisk kris.
Sören Åhker bygger nyckelharpor på heltid och förra vintern fick han ett mejl med en förfrågan om en ny nyckelharpa. Mejlet var undertecknat Benny Andersson.
Sören funderade lite vem det kunde vara. När han efter ytterligare ett par mejl fick ett som var undertecknat "Benny Andersson, dragspelare" började han ana vem det kunde vara som låg bakom beställningen. Benny Andersson är ju känd som dragspelare tillsammans med Orsa Spelmän.

Några dagar före jul var det så dags att överlämna instrumentet på Bennys kontor på Skeppsholmen i Stockholm.
- Det här ska bli otroligt spännande, sade Benny när han fick nyckelharpan i sin hand. Det är nyttigt för hjärnan med nya grejer.
Att börja med fiol när man ska fylla 60 med allt vad det innebär med tonbildning, vibraton och intonering tyckte han verkade lite för svårt.

Sören Åhker tillhör landets nyckelharpsbyggarelit och har byggt långt över 100 harpor. Han är uppväxt i Tobo men har nu flyttat till Lissbo i Hållnäs efter några år i Hälsingland. Bennys harpa är den första byggd i hans nya verkstad i Hållnäs.
Benny fick en första lektion av Sören i harpans 16-strängade mysterium och tog några första trevande stråkdrag. Stråken är gjord av Tommy Jacobsson, fiolbyggare i Gamla Uppsala.
- Benny såg ut som ett barn på julafton, ögonen tindrade, berättar Sören.
- Han berättade att han alltid tyckt om instrumentet. Efterklangen och resonansen tycker han är fascinerande.
Sören berättar att harpan är byggd mestadels i gran. Virket har han skaffat i Lappland där det växt på en nordlig fjällsluttning. Ju långsammare växande, desto bättre ljud.

Med vid överlämnandet var också två andra norduppländska spelmän, Erika Lindgren, riksspelman på fiol, uppväxt i Vendel och Cecilia Österholm, nyckelharpa, uppväxt i Östhammar, de som tipsat Benny om Sören Åhker. Erika och Cecilia är en spelmansduo som har samarbetat en del med Benny Andersson. Cecilia kommer att bli Bennys lärare.
På frågan om inte Benny Andersson också skulle gå med i Uplands Spelmansförbund svarade Benny att det får nog bli en senare fråga.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peo Österholm