Arbetet med Reggaefestivalen blev för mycket

Mister du en står dig tusen åter, säger ordspråket. Att Reggaefestivalen lämnar Uppsala kommer att resultera i flera arrangemang och minst två nya likvärdiga festivaler på andra håll i landet, enligt grundaren Yared Tekeste.

14 mars 2012 08:01

Orsakerna till att Reggaefestivalens lämnar Uppsala är många, förklarar Yared Tekeste. Publiktappet är en – mellan 2010 och 2011 sjönk antalet betalande från 15000 till rekordlåga 9 000.

Han har en teori om varför.
– Om man ska vara ärlig: Av alla som går på festivalen varje år har högst 25 procent varit från Uppsala. Vi har frågat våra besökare genom en enkät varför de slutat komma, och 48 procent svarade att det beror på polisens provocerande arbetssätt.

Hur har det uttryckt sig?
– Det har handlat om överdimensionerade insatser. Ser man annorlunda ut har de kunnat ta in en på urintest, och då förlorar man två timmar från festivalen.

En annan orsak till det tappet är det stora antal svarta biljetter som var i omlopp 2011.
– Enligt vår bedömning har det rört sig om mellan 1000 och 1500 tredagarsbiljetter. Det har varit professionellt gjort, biljetterna har tryckts i Jordanien.

Att Reggaefestivalen lämnar staden betyder inte att Yared Tekeste slår ned på tempot. Tvärtom. Förutom ett antal mindre arrangemang i baktaktens tecken är målsättningen att arrangera två nya reggaefestivaler, likvärdiga Uppsalas, på andra håll i landet.
– Det blir på platser med bättre förutsättningar än vi haft här. Det kan handla om enkla saker, som bättre infrastruktur och mer stöd från myndigheter och näringsliv och berörda aktörer.

Vad betyder det här för Uppsala tror du?
– Som jag sade har ju 25 procent av besökarna varit från Uppsala. De kommer att bli besvikna, och många av dem känner man ju. Visst är det tråkigt. Det har varit svårt att ta det här beslutet. Det här är min hemstad, vi har stått ut genom alla år trots att vi jobbat i motvind.

Till sist blev dock arbetet orimligt, förklarar han. Det var rent av nära att kosta honom livet.
– Direkt efter festivalen 2009 fick jag faktiskt en stroke, vilket innebär att jag måste äta mediciner resten av livet.

Finns det någon chans att festivalen kommer tillbaka till Uppsala?
– Som jag ser det just nu: absolut inte. Jag har nog känslomässigt gjort mitt i Uppsala.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tim Andersson