"Vad kan gå fel?" stod det över gärningspersonernas mindmap inför kidnappningen av en Uppsalastudent 2011. Ganska mycket, skulle det visa sig. Filmen om händelsen marknadsförs som en "svart komedi".

– Jag blev intresserad av de här människorna när jag hörde P3- dokumentären om fallet. Jag fick inte ihop det, de var ju utåt sett välanpassade. Dessutom var genomförandet på många sätt taffligt, säger "Uppsalakidnappningens" regissör Anders Skog.

Filmen är ett försök att fånga händelsen utan att göra en dokumentär. Enligt Anders Skog är ungefär 60 procent av manuset direkt förankrat i verkligheten, medan andra delar är ren fiktion. Filmen är heller inte inspelad i Uppsala eller Västerbotten, där det dramat ägde rum, utan i Solna och Järfälla.

Artikelbild

| Ur filmen "Uppsalakidnappningen".

– Jag tycker att man ändå köper miljön när man ser filmen. Som tur var var det mycket snö när vi filmade Norrlandsscenerna, säger Anders Skog.

De inblandade i kidnappningen har inte involverats i arbetet. Tankar fanns på att kontakta offret, men Anders Skog bedömde att det skulle ha begränsat dem. Istället har den kidnappade fått en ganska anonym roll. På så vis tillskrivs han inte känslor han kanske inte hade. Av de tre kidnapparna har två redan frigivits och den tredje - han som framstår som hjärnan bakom brottet – släpps några dagar efter filmpremiären.

– Vi är lite oroliga, för han har tidigare hotat dem som gjorde P3- dokumentären. Han har också kommenterat trailern på Flashback och sagt att han som spelar honom är för smal, säger Anders Skog.

Gärningsmannen "Josef" spelas av Poyan Karimi, känd från "Ciao Bella" och "En man som heter Ove". Han säger att rollen var hans roligaste någonsin eftersom den ligger nära honom själv.

Artikelbild

| Regissören Anders Skog.

– Vi har samma bakgrund, persiskt påbrå och press att åstadkomma något. Han läste till läkare, jag har gått på Handels. Sedan har vi dock valt helt olika vägar.

Inspelningarna beskriver Poyan Karimi som gravallvarliga. Det var en positiv överraskning att se hur klippningen förvandlat de mörka scenerna till en komedi, om än svart. Samtidigt innehåller förstås historien detaljer som är så absurda att det är svårt att inte skratta.

– I stor del av filmen pratar jag engelska eftersom gärningsmannen låtsades komma från ryska maffian. Jag tränade stört mycket på engelska med dålig rysk brytning, säger Poyan Karimi och skrattar.

"Uppsalakidnappningen" har biopremiär 24 augusti.