– Varje år har vi ett gemensamt tema för den här dagen och i år kommer grundidén från Botan. Där firar de nämligen 275-årsjubileum för Carl Peter Thunberg i år och han var verkligen en resenär, besökte bland annat Japan och Sydafrika på 1700-talet, säger Katja Jahn, som är informatör på Upplandsmuseet och en av de som planerat inför denna dag.

Carl Peter Thunberg var en av Carl von Linnés lärjungar och den som tog över efter sin läromästare vid Uppsala universitet. I femtio år verkade han här som professor i botanik och medicin. På Botan blir det ett föredrag om honom under söndagen och i Tropiska växthuset kan vi få veta mer om Linnélärjungarna och andra botanisters resor i världen.

På Upplandsmuseet ägnar de sig åt de uppländska vikingarnas resor.

Artikelbild

| Katja Jahn

– Upplandsmuseet har ett pågående runstensprojekt och runorna som berättar om vikingarnas resor. På söndag ska vi ha skaparverkstad för barn som får göra en egen runsten och så ska arkeologen Robin Lucas hålla föredrag om runor och resor, berättar Katja Jahn.

På Bror Hjorths hus kan man resa genom Sara Lundbergs bildvärld med hjälp av en specialvisning och på Evolutionsmuseet paleontologi blir det familjevisningar om fossiljägare och expeditioner till när och fjärran. Varifrån kommer till exempel museets dinosaurieskelett? Fredens hus erbjuder en guidad tur genom Pinochetregimens förtryck i Chile till dagens konfliktdrabbade samhällen.

På Gamla Uppsala museum blir det tidsresa i den bemärkelsen att det blir en modevisning med återskapade kläder och frisyrer från vikingatiden. I Domkyrkan uppmärksammas bland annat pilgrimsresor. Under en temavisning berättas om pilgrimsresor förr och nu och om Domkyrkan som ett vallfartsmål. Konstnärers resor är ämnet på Uppsala konstmuseum, resor som inspiration, verklighetsflykt eller som försök att skapa perspektiv.

– Det spretar ju lite med resetemat för museerna är så olika. Mest kanske på Pumphuset där vi kan vi få följa en vattendroppes väg från källa till människan och sedan tillbaka till naturen, säger Katja Jahn.

Artikelbild

– Vi vill ju att Uppsalaborna ska bli uppmärksamma på vilka museer som finns att uppleva i Uppsala och bredden på deras innehåll.

Museidagen arrangeras av Uppsalamuseernas Informationsförening, ett samarbetsorgan för museernas informatörer och marknadsförare med syfte att sprida kunskap och information omUppsalas tjugo museer.