– Jag blev verkligen överraskad, i synnerhet som jag hade fått höra att rekordmånga hade sökt till årets Vårsalong på Liljevalchs. För mig vad det första gången som jag ansökte, så det var extra roligt att bli uttagen, säger Erik Wåhlin.

3538 ansökningar kom in till årets Vårsalong på Liljevalchs och 136 bidrag antogs efter en jurybedömning.

Erik Wåhlin berättar att han utexaminerades från Konst- och designhögskolan i Bergen, Norge, så sent som i våras. Han har gått Edsviks konstskola och Grafikskolan i Stockholm innan han blev antagen i Bergen. Nu är han tillbaka i uppväxtstaden Uppsala, bor hemma hos föräldrarna medan han letar lägenhet och arbetar i livsmedelsbutik för försörjningens skull.

Artikelbild

"Kapellgärdet", akvarell av Erik Wåhlin.

Han målar i akvarell och verket som ska vara med på vårsalongen gestaltar en byggarbetsplats på Kapellgärdet.

– Den är målad i en monokrom, blågrå färgskala. Jag älskar den tonen, säger han.

– Jag har fascinerats av att Uppsala förvandlas så mycket just nu.

Han gick tidigare journalistprogrammet på Rosendalsgymnasiet och menar att lite av det journalistiska arbetssättet har han tagit med sig i sitt konstnärsskap.

Artikelbild

"The Rendezvous Point", akrylmålning av Johan Barrett.

Tidigare har han bara varit med i grupputställningar och han har inte ställt ut alls i Uppsala förut.

– Drömmen vore ju att kunna livnära sig på konsten. Vi får väl se. Än så länge är jag bara i början, säger Erik Wåhlin.

Den andra Uppsalakonstnären, Johan Barrett, är född och mestadels uppvuxen här, men numera bor han i Stockholm. 2017 hade han med tre målningar på Liljevalchs Vårsalong. Nu har han med en målning i akryl på duk.

– Man kan söka hur många gånger som helst och det är anonymt. Men det är otroligt kul att få komma med igen. För mig är det ett bevis på att det finns något i mitt måleri som andra kan gå igång på, säger Johan Barrett.

Han fick sin grundutbildning på Wiks folkhögskola och har sedan gått Grafikskolan och Beckmans utbildning i visuell kommunikation. Visserligen bor han och arbetar på en kommunikationsbyrå i Stockholm, men han har flera kontakter med uppväxtstaden. Som till exempel repetitionerna med indiebandet Eyes Eyes.

Efter Vårsalongens slut 24 mars ska Johan Barrett ha två separatutställningar. Den första på Taverna Brillo i Stockholm och den andra på Saabs konsthall i Linköping.

Vårsalongen har vernissage på Liljevalchs 25 januari.Någon dag före är det förhandsvisning för konstnärerna och pressen. Då kommer de båda Uppsalakonstnärerna att mötas för första gången.