UNT AVSLÖJAR: Kommunen planerar köp från misstänkt konsttjuv

Kulturnämnden ska i dag ta beslut om att köpa Ekebyföremål från två antikhandlare för 2,5 miljoner kronor. UNT kan nu avslöja att handlarna är inblandade i en hälerihärva. En av männen står åtalad för häleri och stöld av flera dyrbara konstföremål tidigare i år.

29 september 2016 13:07

På onsdagen kunde UNT berätta att Uppsala konstmuseum kan komma att köpa en större samling av Ekeby-keramik. I affären ingår 5 500 föremål, målningar och arkivmaterial från keramikfabrikens nittioåriga historia. Säljarna kontaktade Uppsala konstmuseum för att höra om de var intresserade av att köpa deras samling av Ekebyföremål och i dag, torsdag, ska Kulturnämnden fatta beslut om köpet alls ska bli av. Priset är 2,5 miljoner kronor, en summa som ska avbetalas på fem år. Därmed tar den hälften av vad Konstmuseets har budgeterat för inköp per år under dessa år.

UNT kan nu berätta att båda säljarna är inblandade i en stor hälerihärva. En av männen står åtalad för att ensam, eller tillsammans med andra, kommit över, transporterat eller tagit annan befattning med 13 olika antika föremål som samtliga varit stulna. Brottet ska enligt åklagaren bedömas som grovt eftersom det avsett gods till ett stort värde samt att befattningen skett systematiskt. Det totala värdet uppgår till över 230 000 kronor och brottet ska ha skett mellan den 17 februari och den 7 mars 2016, bland annat på Älvsjömässan i Älvsjö. Han är även åtalad för stöld av en vas till ett värde av 25 000 kronor. Mannens kollega står inte åtalad men har figurerat i polisens utredning.

Det var på måndagen den 22 februari, dagen efter antikmässan i Älvsjö, som en antikhandlare upptäckte att han hade blivit bestulen på en vas till ett värde av 100 000 kronor och att den låg ute för försäljning på en känd auktionssajt. På tisdagen kontaktades polisen och vasen kunde tas i beslag. Ytterligare ett föremål hade lämnats in till auktion av samma köpare och även detta föremål beslagtogs. De följande dagarna började omfattningen om stölderna bli känd för polisen och man tog beslut om att hämta in mannen som hade lämnat in föremålen på auktion. Efter en husrannsakan i mannens hem och bil hittades flera föremål som anmälts stulna vid olika tillfällen.

Den 26 februari greps och anhölls mannen misstänkt för brotten. Den 15 april släpptes han efter att anhållandet hävts och den 26 juli lämnade åklagaren in en stämningsansökan.

Huvudförhandlingarna hålls vid Södertörns tingsrätt den sjunde november i år och totalt är tolv målsäganden med i åtalet.

Enligt mannens advokat Per Stadig nekar mannen till samtliga anklagelser.

Föremålen som Kulturnämnden ska ta beslut om att köpa figurerar inte i utredningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson