Till en början fick de spela på instrument av frigolit för att lära sig att hålla dem rätt. Det var på förskolenivå, nu när de går i ettan spelar de med lösa strängar, det gör det lite enklare.

– Jo, jag tyckte det var svårt från början men nu går det lättare och är roligare, säger Maja Horrsell, förstaklassare som spelar fiol.

Det är förskolebarn och ettor i Stenhagen som genom konceptet El Sistema får chans att spela fiol och cello. Projektet startade hösten 2015 och drivs av Uppsala Kulturskola. Ännu är det inte bestämt om det blir en fortsättning.

Artikelbild

| Ettorna repeterar på fiol och cello .

– Tanken är att alla barn ska vara med. Inte bara de som har superintresserade föräldrar som har råd att betala avgifter för musikundervisning. Bredden är det viktiga, kanske kan det leda till en ungdomssymfoniorkester eller att någon blir solist, säger Peter Boivie, som är projektledare och även musikpedagog.

– Det bygger på att hela klasser tillsammans spelar klassiskt, folkmusik och sådant som de skapat själva. Tanken är också att stärka stadsdelen genom att eleverna skapar något tillsammans som kan gagna stadsdelen. Vi har redan spelat för äldre här i Stenhagen.

Konceptet El Sistema kommer från Venezuela och startades där för att barn i kåkstäderna skulle få tillgång till musik och eget skapande. Nu finns det spritt över världen och i Sveriges största städer.

– Men det är också en utmaning att musicera med så små barn i grupp, säger Peter Boivie, som just nu går kurs för att lära sig spela trombon för att sedan kunna lära barnen ett blåsinstrument också. Slagverk står också på framtidsplanen.

Artikelbild

| Maja Horrsell som spelar fiol i orkestern tycker det var svårt från början men att det går lättare nu.

Eleverna övar på skoltid, tre gånger i veckan, och när den här repetitionen är över skuttar eleverna iväg till sitt klassrum. De verkar ha spring i benen.

– Jag gillar inte att sitta still, säger Hugo Lövgren, som nyss lagt ifrån sig fiolen.

– Jag tycker bättre om att ha rast och att äta chips och slappa än att spela, säger Philip Westerberg.