"Unge kommissarie Morse", SVT och SVT play

När vi återser Endeavour Morse (Shaun Evans) i den sjätte säsongen av den brittiska kriminalserien har det sammansvetsade gänget på polisstationen i Oxford splittrats till följd av nedskärningar. Sextiotalet går mot sitt slut och under bortavaron har den unga men slipade kriminalinspektören återgått till uniformerad tjänst och även hunnit odla en tidstypisk mustasch. Ett mord på en skolflicka tvingar dock Morse att återvända till Oxford där även ett annat ouppklarat, tragiskt mord på en kollega fortfarande är olöst. Och vad händer på kärleksfronten? Bjöd Joan Thursday in Morse på kaffe eller inte? Fyra nya avsnitt väntar och det andra, med titeln ?Apollo?, har även regisserats av Shaun Evans. Den sjätte säsongen av ?Unge kommissarie Morse? visas på SVT med start 23 augusti. Redan den 19 juli läggs de första fem säsongerna ut på SVT play, perfekt för regniga sommardagar.

Helena Gustavsson/TT

Artikelbild

| Josh Thomas skrev manus och spelade huvudrollen i den hyllade australiska serien "Please like me". Arkivbild.

"Gentleman Jack", HBO Nordic

Anne Lister återvänder till familjehemmet i Hallifax år 1832 efter en längre tids utlandsvistelse. Egentligen tänker hon inte stanna länge i den kvävande hembyn med sina bakåtsträvande invånare ? men omständigheterna vill annorlunda. Tur är väl det, då godset behöver en fast hand och hon dessutom träffar den förtjusande, om än något naiva, Ann Walker. Någonstans där tar detta underbara kostymdrama om den kompromisslösa Anne Lister sin början. En driftig, lesbisk kvinna i 1830-talets England, föredömligt spelad av Suranne Jones.

"Gentleman Jack" bygger på den verkliga Anne Listers dagböcker, där hon i kod berättade om allt från jobb och vardagsbestyr till intimitet. En bra grund för Sally Wainwrights manus som bjuder på en perfekt blandning av humor och svärta. Berättargreppet att låta Anne bryta den fjärde väggen och leverera cyniska funderingar och bitska kommentarer rätt in i kameran funkar dessutom utmärkt. Så här underhållande borde brittiskt kostymdrama alltid vara.

Jon Lindhe/TT

Artikelbild

| Miles Teller som korrupt polis och yrkesmördare i "Too old to die young". "Drive"-regissören Nicolas Winding Refns "13 timmar långa film" . Pressbild.

"Bored to death", HBO Nordic

Unge författaren Jonathan Ames (Jason Schwartzman) har väldiga problem med att färdigställa sin andra roman. Som grädde på moset blir han dessutom dumpad av sin flickvän. För att få inspiration och pengar, och inte minst någonting att göra, börjar han extraknäcka som privatdetektiv ? inspirerad av Raymond Chandlers detektivromaner om den hårdkokte privatdetektiven Philip Marlowe (som Humphrey Bogart med flera har porträtterat i en mäng klassiska noir-filmer). Tro det eller ej, men novisen Jonathan får en del uppdrag att ta sig an, även om de är betydligt mer lättviktiga än Philip Marlowes. Till sin hjälp har Jonathan sina vänner Ray och George, den ene drogliberal serietecknare, den andre skönande och redaktör på ett glassigt New York-magasin. Serien sändes i tre säsonger mellan 2009 och 2011.

Artikelbild

| Suranne Jones spelar Anne Lister i "Gentleman Jack". Pressbild.

Viktor Andersson/TT

"To old to die young", Amazon Prime.

I ett neonfärgat Los Angeles fullt av våld träffar vi polisen Martin Jones (Miles Teller). Han extraknäcker som yrkesmördare av våldtäktsmän och han dejtar en 17-åring. Hans problematiska berättelse vävs långsamt ihop med en annan om en mexikansk kartell, där en fotbollsälskande patriark snart dör och lämnar en yngre och mer brutal prins efter sig.

Den danske provokatören (nej, inte von Trier) Nicolas Winding Refn har gjort sig känd för ?Pusher?-trilogin i Skandinavien och ?Drive? med Ryan Gosling i Hollywood. Han är ojämn i kvalitet (?Only god forgives?, någon?) men nu verkar han ha hittat sin estetiska röst igen med en serie i tio delar där de eviga konstpauserna och det långsamma tempot gör att avsnitten klockar in på en timme och en kvart.

Winding Refn har tagit klassiska machogrepp och blandat med en stiliserad surrealism som kräver, men också belönar, tålamod. Resultatet liknar en blandning av David Lynchs ?Twin Peaks: The return? och ?Narcos? men är samtidigt något unikt eget. Mer en 13 timmar lång film än en serie, som Winding Refn själv betraktar det.

Kristoffer Viita/TT

"Please like me", Netflix

Den unge Josh blir dumpad av sin flickvän. Anledningen? Han är homosexuell, berättar hon. Josh känner inte till den sanningen, men blir så småningom varse att så nog är fallet. Samtidigt gör hans mamma ett misslyckat självmordsförsök, medan hans pappa återupptäcker sig själv.

Australiern Josh Thomas (som också heter Josh i handlingen) var bara 25 år när han i den första säsongen av "Please like me" både spelade huvudrollen och skrev manus. Förutom vinjetten ? som är unik för varje avsnitt ? imponerar denna anspråkslöst dramatiska och komiska serie genom sitt sätt att gestalta psykisk ohälsa, berätta om kärlek och illustrera de starka men komplexa känslor som finns mellan två föräldrar och ett vuxet barn.

"Please like me" mottog mellan premiären 2013 och sista avsnittet 2016 massor av priser i hemlandet Australien.

Hans Larson/TT