– Vi kommer att visa vad vi har i teknikväg. Det börjar med några minuters smakprov på det, då publiken i salongen får se hur några flyger över scenen, det blir grejer som faller från taket ner på scengolvet och lite spännande ljussättningar och ljud. Sedan gör vi allt en gång till, men så att publiken ser vad som händer, hur det faktiskt går till för oss som arbetar bakom scenen, berättar Anders Hemström som är scenmästare på Uppsala stadsteater.

I vanliga fall under föreställning finns det en scenmästare bakom scenen som sysslar med dekoren och en rekvisitör som håller reda på alla småprylar som skådespelarna använder på scenen. De som sysslar med ljud och ljus sitter bakom publiken, vid ett bord så att de ser vad som händer på scenen.

– Vid stora musikalföreställningar kan vi vara flera, en som till exempel är ansvarig för b-ljud och håller reda på skådespelarnas myggor (små mikrofoner). Numera har vi också repertoarteater där föreställningarna byts av. Det innebär att all dekor på scenen också måste bytas nästan varje dag. Då är vi fyra personer som river och bygger, säger Anders Hemström.

De som arbetar med scenteknik har headsets, hörlurar med en mikrofon, så att de kan meddela sig med varandra. Ett inslag i teknikshowen på Kulturnatten blir att ljudet från dessa läggs ut i salongen. För första gången kan publiken nu höra vad som sägs.

Det är personal som arbetar inom teaterns föreställningstekniska avdelning, kompletterat med två personer från kostymavdelningen och kommunikationsavdelningen som har bidragit till idé och genomförande av teknikshowen.