Söndag den 21 maj kommer de svenska mästarna till Enköping och förgyller i flera bemärkelser kvällen som börjar klockan 18.00 i Västerledskyrkan.

Det betyder att Västerledskyrkan får besök av Sveriges nu främsta brassband som håller en hög musikalisk nivå. Vid mästerskapet i höstas var domarna eniga om vilket band som var bäst: ” Solna Brass kammade till slut hem tävlingen och utsågs av en enhällig domarkår till svenska mästare i brassband”, skrev Värnamo Nyheter.

För Solna brass blev brassmästerskapet en riktig hit eftersom bandets unga flygelhornist, Klara Blomgren, vann pris som bästa instrumentalist och bandets dirigent, Emil Björklund, vann hederspris för bästa tolkning av obligatoriskt stycke. Sveriges nu främsta brassband.

Artikelbild

| Släkt. Jan Bohman med barnbarnet Ludvig Jynnesjö är medlemmar i Solna brass.

­– Brassband är ju inte så känd orkesterform i Sverige, men är mycket vanlig utomlands framför allt i England, säger Jan Bohman, som är medlem i Solna brass liksom barnbarnet Ludvig Jynnesjö, båda på kornett. De två är drivna på sina instrument och har vid flera tillfällen framträtt tillsammans både i Enköping och på andra platser.

På programmet står bland annat Rossinis Overture till Barberaren I Sevilla, Rhapsody for trombone and band (Gordon Langford), Pageantry (Herbert Howells), som är ett obligatoriskt stycke på svenska mästerskapen för brassband 2017 och Where eagles sing (Paul Levatt-Cooper) och MacArthur Park (Jimmy Webb).