Motreaktion mot näthat

Hat mot kvinnor och minoriteter sprider sig i spelvärlden. Organisationen­ Diversi vill kämpa för ett medium med större mångfald.

19 oktober 2014 16:28

Det är många som menar att spelvärlden just nu genomgår en stor förändring. Efter att ha varit en hobby främst för en grupp unga män har spel blivit ett medium som tilltalar långt fler män­niskor. I dag beräknas exempelvis lika många män som kvinnor spela, något som tycks skapa frustration och motstånd bland vissa.

En ilsken mobb har det senaste året spritt sig över nätet och utsatt kvinnliga utvecklare och journalister för grov förföljelse och näthat. I sitt senaste uttryck har den bildat rörelsen Gamergate vars mål är att få utvecklare såväl som journalister att sluta diskutera mångfalds­frågor. Nystartade organisationen Diversi vill vara en motreaktion till det här hatet.­

– Vi känner att jämställdhetsarbetet kunde gå snabbare, säger Anton Albiin, projekt­ledare för Diversi.

När Diversi analyserade situationen såg man att det fanns gott om personer inom spelvärlden som ville se en förbättrad mångfald men att de inte hade någon bra tillgång till kunskap och verktyg. En funktion som organisationen nu arbetar för att fylla genom att bland annat erbjuda fria resurser genom sin hemsida.

Målet är att nå igenom samtliga lager av kulturen, spelare såväl som utvecklare. I oktober anordnar man även den första av flera planerade träffar där den som vill är välkommen att diskutera mångfalden inom spelvärlden och hur den kan förbättras. Att de själva riskerar att drabbas av hatmobberna är något de räknar med.

– Skillnaden är att vi är en grupp, inte en enskild individ som det varit många gånger förut. Vi vill finnas som ett kollektiv att luta sig mot för dem som brinner för detta. Vi vill visa att de inte är ensamma, säger Milda Rönn forskare och projektledare för Diversi.

Jenny Brusk, som jobbar vid spelutbildningen i Skövde, är även hon en del av Divers­ och hon tror att hatet i spelvärlden till stor del handlar om rädsla. För att motverka det kan man inte gå till kärnan direkt utan i stället handlar det om att vara nära dem som är intresserade, vilket kan ge ringar på vattnet.

– Folk behöver acceptera att det fortfarande är samma personer som spelar som för flera år sedan. Skillnaden är att vi vill att mer än en grupp skall få höras.

Diversi Förbättra mångfald

Diversi är en organisation bestående av representanter från dataspelsbranschen, spelföretag, spelare och journalister som arbetar för att förbättra mångfalden inom spelen vad gäller representation kring kön, etnicitet och sexualitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Eriksson