– Själva beställningen var att jag skulle skriva ett verk i Chopins anda, berättar hon. Han är ju en av de stora pianokompositörerna och mycket av hans musik har jag i huvudet. Han skrev dock ingen Cappricio, så man skulle kunna säga att mitt verk blir som en fortsättning på hans musik, även om jag naturligtvis använder ett helt annat tonspråk än vad han gjorde.

Vad var största utmaningen med att skriva detta stycke?
– För mig har det varit att skriva för enbart piano, det har jag inte gjort tidigare. Det har varit piano med elektronikstämma och i symfoniorkester, men inte något helt solo för pianot.  Man kan göra mycket med pianoklangen, både som soloinstrument och i orkestrala tankegångar. Jag skulle gärna skriva en piankonsert.

Arkvik har bland annat studerat musikvetenskap vid Uppsala universitet och komposition på Musikhögskolan i Stockholm. Meritlistan rymmer verk för orkestrar, stråkkvartetter, kammaropera och teatermusik. Hon har även arbetat mycket med elektronisk musik. I helgen är hon aktuell med ett par konserter i Sofia kyrka i Stockholm.
– Det är en kantat jag har skrivit för ett projekt som heter Vox Pacis, som vill skapa något för världens alla folk och religioner, för samverkan och fred mellan länder. Min kantat är ett led i detta projekt och är ett verk för kör och blåsorkester. Uppsalaförfattaren Sigrid Kahle är textförfattare till verket.

Vad har du för kompositörsuppdrag härnäst?
– Jag ska ta itu med ett oratorium över Uppenbarelseboken. Det är tänkt att uruppföras om lite drygt ett år. Exakt datum är inte satt än, men det blir i november nästa år skulle jag tro.