Film Tårtgeneralen

7/3 Året är 1984 och Köping utses i teveprogrammet Rekord-Magazinet till Sveriges tråkigaste stad. "Tårtgeneralen" berättar den semisanna historien om en nedgången med manisk man vid namn Hasse P (Mikael Persbrandt) som för att visa "Stockholmsjävlarna" bestämmer sig för att baka världens längsta smörgåstårta. Filip Hammars och Fredrik Wikingssons debut som långfilmsmakare bygger på deras bok med samma namn.

Lady Bird

Artikelbild

| Saoirse Ronan gör rollen som Greta Gerwigs unga alterego i den sistnämndas debut som filmmakare.

8/3 Skådisen Greta Gerwigs debut som regissör och manusförfattare är en rörande och rolig film om hur det var att vara upprorisk och småtöntig tonåring när tjugohundratalet var ungt. Gerwigs film är en oemotståndlig kärleksförklaring till hemstaden Sacramento i Kalifornien. Saoirse Ronan är strålande i rollen som Christine "Lady Bird" McPherson som utan tvekan bär drag av Gerwigs eget tonårsjag.

Hiroshima Mon Amour

12/3 Mästerverk och ett stycke filmhistoria från 1959. Gripande kärlekshistoria i atombombens skugga om fransk skådespelerska och japansk arkitekt. Snart ska de skiljas åt och kanske aldrig ses igen, men medan tid fortfarande finns diskuterar de minne och glömska. Författaren Marguerite Duras skrev Oscarbelönat manus och franska nya vågen-regissören Alain Resnais regisserade. Skoj att SF kostar på sig att visa klassiker.

Amatörer

16/3 Gabriela Pichler följer upp "Äta Sova Dö" med en komedi om en sömnig (fiktiv) avkrok i Västergötland som väcks till liv när ett tyskt lågprisvaruhus kanske ska öppna. Kommunen vill locka med en reklamfilm, men har inga pengar och tar lokala ungdomar till hjälp. Resultatet: en strid om vem som egentligen har rätt att skildra kommunen. Tilldelades priset för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival.

Tomb Raider

16/3 Sveriges stolthet Alicia Vikander, som publiken vant sig vid att se i stillsamma dramer som "The Danish Girl", gör rollen som en ung Lara Croft – tevespelshjältinnan som Angelina Jolie tidigare har gestaltat på vita duken. "Tomb Raider" är ett actionspäckat rädda-världen-äventyr som berättar historien om hur Lara Croft blev den skjutglada och hårdnackade äventyrare vi känner henne som.