Små filmer med stort innehåll

Uppsala internationella kortfilmsfestivals besökare får inte särskilt mycket motion. Alla lokaler ligger inom bekvämt promenadavstånd.

En scen ur amerikanska dokumentärfilmen "Edgecombe".

En scen ur amerikanska dokumentärfilmen "Edgecombe".

Foto: Uppsala internationella kortfilmfestival/pressbild

Film2019-10-23 13:04

När UNT besöker festivalen en blåsig eftermiddag hämtas pressackrediteringen ut på Regina på Trädgårdsgatan. Biljett till visningen på närliggande Slottsbiografen delas ut på Grand mittemot Regina på Trädgårdsgatan. Det är i detta kvarter – avgränsat av Drottninggatan, Trädgårdsgatan och Nedre Slottsgatan – som festivalen har sitt epicentrum. Här finns biosalonger, festivalkontor, bar och festlokal. Det är bara Fyrisbiografen på S:t Olofsgatan som ligger en bit ifrån.

Så värst mycket folk är inte på plats den här eftermiddagen i Slotts vackra salong: en grupp gymnasieelever som lämnar visningen efter tre av sex filmer, en handfull ackrediterade filmentusiaster och så ett fåtal som köpt sin biljett. Lite synd eftersom många av kortfilmerna är sevärda och inte minst visar på den bredd som genren rymmer.

På programmet, med rubriken "Brinner i bröstet", står sex kortfilmer från olika delar av världen. Den kanske starkaste upplevelsen förmedlar "Tattini" (The moon is bright tonight"). Det är en 16 minuter kort film som förtätat beskriver ett drama i en by i Nepal. Det är visserligen fiktion, men den dokumentära berättarstilen gör att allt känns väldigt trovärdigt. I fokus står den nyblivna, unga änkan Tattini som vill använda arvet efter maken till att starta ett nytt liv. Hennes svärfar kräver att pengarna ska tillfalla byn som traditionen bjuder. Det blir ett chicken race där ingen viker ned sig. Till sist beslutar byäldsten att konflikten ska lösas på ett sätt som känns mer medeltid än 2000-tal.

I övrigt visas filmer från Kina, USA, Österrike, Polen och Chile under det 90 minuter långa blocket som ingår i festivalens internationella tävling. Vinnaren koras på lördag och har chansen att nomineras som ett Oscarsbidrag.

– Jag tycker att det är kul och givande att se kortfilm, och det här programmet var varierat och riktigt bra, säger Uppsalabon Karl Lundén, som hade möjlighet att gå ifrån jobbet en stund.

Han brukar besöka festivalen och räknar med att se fler filmer under veckan. "Raffinerat animerat" är en programpunkt som han ogärna missar.

För att dra runt festivalen krävs också många volontärer. En av dessa är Ruowei Wang, utbytesstudent från Kina, som river biljetter.

– Jag såg en Facebookannons om att festivalen behövde volontärer. Det är kul att jobba här och man får en inblick i hur en filmfestival fungerar. Jag ska arbeta sex tvåtimmarspass under veckan, berättar hon.

Den animerade och underfundiga filmen "Apfelmus" från Österrike visas på festivalen.
Den animerade och underfundiga filmen "Apfelmus" från Österrike visas på festivalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!