Sju transformationer ställs ut i Domkyrkan

Sju verk och lika många transformationer möter besökarna i Uppsala domkyrka i sommar.

15 juni 2019 16:00

– Jag är intresserad av själva handlingen, något som vill bli gjort. Mina verk förhåller sig sedan till sin omgivning. Egentligen kan man säga att hela det omgivande samhället är medskapare av ett konstverk, säger Tobias Sjöberg.

Han står och gräver i en cirkelformad grund grop, alldeles vid Uppsala domkyrkas södra del. Jorden är mörk och vid kanten ligger några tegelskärvor som en arkeolog ska titta på senare.

– Vi har fått tillstånd från länsstyrelsen att gräva, men med tanke på att det är en gammal begravningsplats kan gropen bara bli tre decimeter djup, säger utställningens producent, domkyrkokomminister Kristin Windolf.

– I den arkeologiska utgrävningen utanför kyrkan har man funnit delar av kisthandtag, skärvor från medeltida krukor och ben av begravda människor. I det grävda konstverket ”Nåd” kan andra skärvor och lämningar undersökas, de som är våra minnen och vårt liv.

Tobias Sjöberg berättar att han själv tog kontakt med Uppsala domkyrka för att skapa platsspecifika verk. Sju verk av konstnären med samlingstiteln "Nåd" kan ses här under hela sommaren, på sex platser inne i kyrkorummet och en strax utanför.

Levande material som exempelvis ljus, luft, salt, socker och fett som på olika sätt blir påverkade eller förvandlade i relation till miljön som omger dem, ingår ofta i hans verk. Här har han tagit äggvita och jord från hålet utanför kyrkan och målat på glas, haft blandningen i glasburkar tillsammans med regnvatten från Domkyrkans tak och gjort en liten skulptur på en glasmonter inne i själva kyrkorummet. Till utställningen hör också en samling teckningar sambundna i en bok som besökaren kan få bläddra i.

Mest anslående är kanske en installation av glas vid Faderns fönster, strax bakom stora kyrkoorgeln. Vid UNT:s besök är fönstret täckt av en duk, men under utställningstiden är det tänkt att ett kvadratiskt hål ska ge en rund stråle av ljus. En av många fysiska gåtor och transformationer som finns i verken och som vill mana till meditation och stillhet.

– Jag är intresserad av mystik och arbetar mycket med mitt inre i förhållande till det yttre rummet. Domkyrkan befinner sig i ständig renovering och förvandling, likt vårt innersta, säger Tobias Sjöberg.

– Det hopp vi människor har är att vi kan lägga till något till vår omgivning, vara medskapare av världen.

Vernissage äger rum söndag 16 juni. Utställningen kan ses till 2 september.

Personligt

Tobias Sjöberg

Född : 1979

Bor: Järna, söder om Stockholm

Utbildning: Konstnärliga högskolan Goldsmiths i London, examen 2005.

Har varit residenskonstnär på Grafikens hus i Södertälje under 2018.

Verk av honom finns bland annat på Nya Karolinska och på Konstfrämjandets kansli i Stockholm. Han har bland annat ställt ut på Art Lab Gnesta och Färgfabriken i Stockholm.

Tre öppna sammankomster utgör en del av utställningen: 16 juni improviserad vokalmusik, 18 augusti en gemensam meditation med Tobias Sjöberg, 25 augusti, ett samtal om upplevande i Domkyrkan tillsammans med filosofen Jonna Bornemark och konstnären.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe