Åren går och tiden lider är den inledande sången från bandets senaste album ”Sånger från Hotaheiti”. Och visst går åren. Euskefeurat fyller fyrtio och har gett sig ut på en jubileumsturné, vilket såklart innebär mycket nostalgi, avdammade klassiker men bandet passar även på att lyfta fram några av sina egna favoriter som aldrig slog som de själva hade önskat.

Utanför har kvicksilvret grävt sig långt ner under noll, men herrarna har fyllt Regina teatern denna torsdagskväll. Det är lekfullt, det är avslappnat, det är fyra män iklädda flanellskjortor och västar som uttrycker sin kärlek till den norrländska landsbygden, driver med Stockholm, men lika mycket med sig själva. Men än mer är de ett band som ger en röst åt den lilla människan, belyser det allmänmänskliga och lekfullt pekar på livets dråplighet.

– Det sägs att Norrländska män uppskattar scootrar mer än kvinnor. Det stämmer inte, alla behöver ömhet. Men det bor så många fler män än kvinnor i Norrland att många män får välja scootern i brist på annat, säger Ronny Eriksson och tillägger:– Och visst blir man öm efter en dag på scootern.

Att kalla Ronny Eriksson för bandets frontfigur känns missvisande. I detta vänsterorienterade gäng är han snarare den främsta bland likar, tillika komiker och rutinerad historieberättare. Att se Euskefeurat är att avnjuta en serie anekdoter som mynnar ut i sånger, som berättar sina egna historier, som mynnar ut i… ni förstår. Till musiken myser man, mellan låtarna skrockas det.

Med en fyrtioårig karriär och en trogen publik kommer många kala hjässor noterar jag. Men först att klappa takten och sjunga med till både vers och refräng är ett par yngre herrar i publiken. Än lockar Euskefeurat ny publik uppenbarligen.

På slutet spelas trallvänliga ”Alla ska vi dö en dag” och det må vara sant, men än är det krut kvar i herrarna på scenen som svänger fram och tillbaka och skojar friskt med varandra och publiken. Västarna kastas av och spelningen avslutas med allsång till ”Det är hit man kommer när man kommer hem”. Det blir inte bara extranummer för Euskefeurat utan de kommer även spela få spela en extraföreställning. Och för många i publiken kändes nog vinterkylan något lättare att hålla ute på vägen hem.