Duon Don Gnu (Jannik Elkær och Kristoffer Louis Andrup Pedersen) är tillbaka i Uppsala för ett gästspel på Sävja kulturcentrum, Reginateatern och Gottsunda dans & teater. I fjol spelade de "A snowball's chance in hell", nu är de aktuella med "Men in sandals – all night long" tillsammans med en tredje aktör – Petras Lisauskas.

Precis som i fjol handlar det om en fysisk och ordlös föreställning i gränslandet mellan dans och akrobatik. I centrum står inledningsvis en fem meter lång planka, som kommer till användning på fler än ett sätt. Att varken aktörerna eller publiken kommer till skada är en gåta. Men brädans bröder vet uppenbarligen hur man upphäver tyngdlagen. Alla tre har full kontroll på både plankan och sina egna kroppar. De skyddsombud som eventuellt besöker föreställningen kan därför lugnt sitta kvar – möjligen med nervösa ryckningar i ögonlocken.

Trion plockar också fram mjuk rekvisita. Dansnumret med citrongula pilatesbollar till Gipsy Kings speedade version av "Hotel California" hör till den 45 minuter långa föreställningens höjdpunkter.

Vad vill då danskarna säga? Fokus ligger onekligen på den moderne mannen och mansrollen. Det kan vara svårt att hitta rätt balans mellan det hårda och det mjuka när man växt upp med så vitt skilda förebilder som Dirty Harry och Alfons Åbergs pappa. Det är sådana frågor som Don Gnu vill lyfta med hjälp av plankor, pilatesbollar, ullstrumpor, sandaler, låtsasslagsmål och machovrål. De gör det på ett mycket underhållande sätt.