Så minns kultur-Uppsala Reza Rezvani

7 december 2018 13:46

Bernt Jonsson, kulturarrangör i Missionskyrkan:

– En fantastisk person som erövrat det svenska språket. Han var flera gånger lunchpoet hos oss och använde vår krypta som utgångspunkt för en Uppsaladikt.

Emma Tranströmer, operasångerska, vän:

– Reza var en seende människa. Jag lärde mig mycket om mig själv av honom. Han var en enastående scenartist, en fin poet med fötterna både i den persiska och den europeiska kulturen.

Anna Franklin, journalist, översättare, poet:

– Det är ett stort tomrum efter Reza. Vi har känt varandra länge och arbetat tillsammans i fantastiskt kreativa perioder. Reza var en orädd estradör som älskade att läsa poesi från scenen.

Teymor Zarre, konstnär:

– En stor människa, öppen och mjuk, med ett stort hjärta. En mycket bra modern poet.

Anisur Rahman, Uppsalas fd fristadsförfattare, familjevän och kollega:

– Reza var en spännande kulturprofil med kunskap i språk, historia och litteratur. Han var involverad i samhällsdebatten, kulturskapande och lärande i landet. Han har skapat den mångspråkiga kreativa plattformen ”Poesi utan gränser”. Han var en jättestor resurs för Uppsalas kulturliv och han fick Gösta Knutsson-priset från kommunen. Jag kommer att sakna honom i resten av mitt liv.

Magnus Dahlerus, ordförande Uppsala författarskap:
- Rezas poetiska röst var stark och klar. Han ville, kommunicera, berätta och diskutera. Han intog och fick en självklar plats i det skrivande och kulturella Uppsala. Han kommer att lämna ett tomrum efter sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Köster