Det handlar mycket om miljöförstöringen. Serien kunde inte ligga bättre i tiden, säger han när TT besöker inspelningen i Odda, några timmars bilresa från Bergen.

I den här lilla staden, som ligger omgiven av fantastiskt vacker natur, har man arbetat i flera månader med seriens sex avsnitt. Staden i serien heter Edda, och det skrattas mycket åt hur lätt det har varit att blanda ihop det fiktiva Edda med det verkliga Odda.

Stoppar apokalypsen

Artikelbild

| Herman Tømmeraas,Theresa Frostad Eggesbø, Ylva Thedin Bjørkaas, Emma Bones, Jonas Strand Gravli och David Stakston i den nya Netflix-serien "Ragnarök". Pressbild.

David Stakston spelar Magne, och Jonas Strand Gravli (som hade en av huvudrollerna i ”22 juli”, Paul Greengrass film om massakern på Utøya) spelar hans bror Laurits. Av trailern att döma är de båda mycket aktiva när det gäller att stoppa den hotande apokalypsen.

Vi får inte säga någonting. Och det är inte lätt, man vill ju så gärna berätta för släkt och vänner vad man gör. Det gäller att hålla tand för tunga, att inte säga för mycket men ändå kunna säga något så att folk blir intresserade, säger Jonas Strand Gravli.

”Ragnarök” är både en coming of age-berättelse och fantasy, och även om det mesta än så länge är hemligt är det uppenbart att miljöförstöringen är ett viktigt tema.

"Greta är the deal"

Artikelbild

| Herman Tømmeraas fick sitt genombrott i "Skam". Nu är han en av de medverkande i "Ragnarök". Pressbild.

Greta Thunberg, hon är the deal, säger David Stakston.
Speciellt när man befinner sig på ett ställe som det här, med den fantastiska naturen runt omkring, så blir det en konstant påminnelse om vad det är vi håller på med att ödelägga. Jag var uppe och tittade på en gammal glaciär och fick en klump i halsen när jag såg hur mycket som försvunnit de senaste åren. Vi måste göra något, och jag hoppas och tror att den unga generationen, tack vare Greta Thunberg, kan göra någonting.
Artikelbild

| Jonas Strand Gravli, Tani Mathias Dibasey Hansen och Theresa Frostad Eggesbø i Netflixserien "Ragnarök". Pressbild.

Jonas Strand Gravli fyller i:

Här nere märks det inte så mycket, men så fort man kommer upp i fjällvärlden är det så konkret. Naturen förändras ständigt, men nu går det för fort.

"Lätt drabbas av panik"

När ”Ragnarök” har premiär på Netflix den 31 januari kommer publik över hela världen att kunna se den samtidigt. Nervöst? Nej, säger Gravli.

Jag har redan varit med om det, ”22 juli” gjordes för Netflix – då fick jag en inblick i det. Jag tänker inte på det. Om jag gjorde det skulle det vara lätt att drabbas av panik,

"Skam" gav David Stakston erfarenhet av att bli tonårsidol, ständigt omskriven i norsk press och jagad av fotografer. Han rycker på axlarna åt all uppmärksamhet.

Jag har alltid velat bli skådespelare. ”Skam” var det första jag gjorde, och det betydde så mycket för mig. Uppmärksamheten var kanske inte alltid så kul, men it's a small price to pay.

Den dag TT besöker Odda är en av de sista inspelningsdagarna. Nu ska alla skiljas åt, och de menar att det är annorlunda än om de hade filmat i Oslo.

Här har vi ju bott ihop en längre tid nu. Det har gjort att vi alla kommit varandra mycket nära, säger Gravli.