Kostymdramat om den så kallade Dreyfusaffären har chans att plocka hem tolv priser.

Filmen har lockat många biobesökare i Frankrike och dramat vann flera priser vid filmfestivalen i Venedig i somras.

Samtidigt har "En officer och spion" mötts av en våg av protester i Frankrike. Flera visningar har fått ställas när feminister blockerat eller tagit sig in i biograferna.

Nya anklagelser

Alain Terzian, som leder den franska filmakademin, säger att den "inte tar någon moralisk ställning" när den delar ut priser.

Samtidigt som filmen hade premiär i november förra året fick ilskan mot Polanski ny fart. Den franska skådespelaren och modellen Valentine Monnier trädde fram och anklagade regissören för en våldtäkt som ska ha inträffat 1975, vilket Polanski nekar till.

Den nu 86-årige Polanski är på flykt undan rättvisan i USA sedan han 1977 greps för och erkände en våldtäkt på en 13-årig flicka och sedan flydde landet.

Jämförde sig med Dreyfus

Under senaste årens metoo-rörelse har Polanskis upphöjda position i Frankrike och filmvärlden blivit ifrågasatt, och ytterligare anklagelser om sexuella övergrepp har riktats mot regissören.

Att han i Venedig påstod sig vara utsatt för en "häxjakt" likt den som drabbade Alfred Dreyfus, huvudperson i den rättsskandal med antisemitiska förtecken som skakade Frankrike vid förra sekelskiftet, gjorde inte saken bättre.

Cesargalan äger rum den 28 februari.