Pelle Svanslös hus stängs

Pelle Svanslös hus lägger ner sin verksamhet nu på söndag. Dålig ekonomi och en hyreshöjning har gjort det omöjligt att fortsätta.

19 augusti 2013 15:42

På söndag ger sig Uppsalas mest kända katt ut på luffen. Pelle Svanslös hus stänger inte bara för sommaren utan på oviss tid. I värsta fall för gott. Detta trots ökad omsättning och ett ständigt växande antal besökare.

En rejäl höjning av hyran är det som gjort det omöjligt att fortsätta verksamheten i nuvarande lokaler skriver Lars-Olof Naessén ordförande i styrelsen för Sagogränd AB som driver verksamheten i Pellehuset på deras Facebooksida. Det bekräftas av verksamhetschefen Emma Karlsson som förtydligar:
– Lokalerna är inte tillräckligt stora och flexibla för att vi ska kunna få så många besökande att vi går runt men det finns massa andra olika anledningar till att vi inte klarar av att vara kvar i huset.

I två och ett halvt års tid har man försökt hitta nya och bättre lokaler men misslyckats. Nu hoppas Emma Karlsson på att hitta en lämplig samarbetspartner.
– Det vore fantastiskt kul om kommunen ville samarbeta men de har sagt nej då vi fört fram frågan. Det är viktigt att våga satsa på barn och barnfamiljer, få Uppsala att växa och vara stolta och visa upp det vi har, säger Emma Karlsson och fortsätter:
– Vi vet inte vad som kommer att hända i framtiden. Vi får väl se var vi landar, vi får hoppas att det blir någon annanstans.

Även Ann-Cathrine Haglund, ordförande för Sällskapet Pelle Svanslös vänner, beklagar stängningen.
– Pelle Svanslös hus har betytt mycket för Uppsala och jättemycket för Sällskapet Pelle Svanslös vänner. Uppsala är väldigt mycket: det är det stora universitetets, författarnas och kulturens stad. Men det är också Pelle Svanslös stad. Det är jättetråkigt att det lägger ner. Men samtidigt, saker och ting måste bära sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tim Andersson/Maria Nyström