Utställningen över Owe Thörnqvists liv på Upplandsmuseet blev en riktig långkörare. Men efter nästan tio år har föremålen nu fått lämna plats för nya utställningar. Tanken från museets sida var att lämna över allt material till Owe Thörnqvist och hans fru Berit Gullberg – men den idén har paret själva inte varit särskilt förtjusta i.

– Vi kan verkligen inte ta emot allt det här. Vi har inte plats för det, då skulle vi behöva flytta, säger Berit Gullberg när UNT når henne på telefon.

Och mycket material är det, minst sagt. 20 flyttkartonger, ett porträtt föreställandes Owe Thörnqvist, en målning av en gädda i storlek av en mindre bordsskiva, en stringbokhylla, två gitarrfodral inklusive gitarrer, en gibsongitarr, ett fiskespö samt två scenkostymer. Dessutom tillkommer 15 flyttkartonger innehållandes föremål av privat karaktär som inte ingått i utställningen. Att allting skulle behövas slänga på tippen vill varken Owe Thörnqvist eller Berit Gullberg.

– Vi har varit i kontakt med Musikmuseet i Stockholm som inte hade möjlighet att ta emot materialet och vi har hört oss för hos landshövdingen, men har ännu inte fått något svar, säger Berit Gullberg.

Nu vill paret ha hjälp att hitta en plats där utställningen kan återuppstå.

– Det vore kul om man kunde hitta en ny plats i Uppsala där utställningen kan få ta plats, speciellt nu när Owe har blivit lite av en idol för många barn. Han får massor av brev och samtal från barn som gillar honom och det är väldigt roligt. Det är en ny generation som vi tror skulle vilja se den här utställningen.

Berit Gullberg är inte främmande för att utställningen kan göras om i viss mån om den skulle flytta in i en annan lokal. Den ultimata platsen för en ny utställning skulle vara i området kring gamla senapsfabriken, menar hon.

– Vi tänkte att om Uppsalaborna får höra om det här så kanske någon av dem har någon idé på utställningsplats.

Skulle det kunna bli aktuellt med en auktion eller liknande om ni inte hittar en ny plats för föremålen?

– Ja, det vore en rolig idé. Men problemet är att allting måste härbärgeras under tiden. Vi behöver någonstans att göra av allting.

Det är oklart hur många korvören utställningen är värd.