Reggaepoeten Linton Kwesi Johnsons framträdande i Uppsala 1980 var ett av de tidigaste reggaeevenemangen i Uppsala.

– Det var ganska mycket folk som jag minns det och en bra spelning. Man var verkligen inte bortskämd med reggaekonserter i Uppsala på den tiden så för mig kändes det både förvånande och roligt att få se honom, säger Yared Tekeste.

UNT publicerade 6 november 1980 en positiv recension, med rubriken "Suggestiv pratreggae", av LKJ:s framträdande på V-Dala nation. Recensenten Ulf Gustavsson påpekade att det inte var någon vanlig spelning med musiker och traditionell sång. Linton Kwesi Johnson reciterade snarast sina texter till förinspelad musik.

Artikelbild

"Jag tror att Linton Kwesi Johnson är långt mer än en dagsslända i sin karriär som poet/artist", står det bland annat i recensionen. Med facit i hand var den profetian riktig. LKJ är i dag 65 år, fortfarande verksam samtidigt som han kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär i gränslandet mellan poesi och reggaemusik.

Yared Tekeste kom till Uppsala 1975. Den första reggaekonsert han minns är Misty in Roots som spelade på en Rock against racism-konsert på Musikforum i april 1979. Han lärde känna bandmedlemmarna och började där sin bana som konsertarrangör och turnéfixare. Så småningom drog han igång Uppsala Reggae Festival, Skandinaviens största i sin genre. Men det är en annan historia.

Fotnot: Kultvarning är UNT Kulturs artikelserie om kulturhändelser ur Uppsalas närhistoria. Har du varit med på någon rolig, udda eller osannolik kulturhändelse? Tipsa oss gärna på kultur@unt.se. Alla delar i serien finns att läsa på unt.se/kultur.