Konstverket "Absolut Warhol" är från 1985. Ända sedan tillkomsten har målningen funnits i Curt Nycanders familjs privata konstsamling. Curt Nycander (1934–2017) var tidigare vd för Vin & Sprit AB och hade en framträdande roll vid den internationella lanseringen av Absolut Vodka.

Målningen transporterades 1985 till Sverige. Då var den emballerad i ett transportrör och har så förblivit under alla år. Tidigare i år togs den fram och monterades på den ursprungliga spännramen.

– Detta är sensation! Att få vara med om att återupptäcka ett originalverk av Andy Warhol och sedan få uppdraget att sälja målningen är fantastiskt. Konstverkets storlek och starka blå färgtoner är synnerligen imponerande, säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare, i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Magnus Bexhed visar upp Andy Warhols återupptäckta målning "Absolut Warhol".

"Absolute Warhol" bjuds ut till försäljning vid Uppsala Auktionskammares internationella kvalitetsauktion 10-13 december. Utropspriset kommer att ligga mellan 15 och 20 miljoner kronor. Utöver visningar i Stockholm och Uppsala ska målningen visas i New York under början av november.

Den amerikanske konstnären Andy Warhol (1928-1987) räknas till de största inom popkonsten.